BLIŽI SE PREMIJERA

Objavljen kadar Sedlarovog filma u kojem Kevin Spejsi glumi Franju Tuđmana

Film Jakova Sedlara o Franji Tuđmanu sa Kevinom Spejsijem u glavnoj ulozi bit će premijerno prikazan 15. maja na stotu godišnjicu rođenja prvog hrvatskog demokratski izabranog predsjednika

Kevin Sejsi: Scena iz filma. Printscreen

L. K. P.

29.3.2022


Objavljeni su prvi kadrovi dokumenatrno-igranog filma o hravatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, reditelja Jakova Sedlara. Pokojnog Tuđmana glumi kontroverzni holivudski glumac Kevin Spejsi (Spacey), dobitnik Oskara koji je posljednjih godina u ozbiljnim ličnim, profesionalnim, i finansijskim problemima nakon što je otkriveno da je seksualno zlostavljao mlade glumce.

Zbog tog je skandala prekinuto snimanje uspješne televizijske serije "House of cards" u kojoj je Spejsi igrao glavnu ulogu nakon čega je glumac presudom suda morao producentima platiti čak 27 miliona dolara.

Spejsi u posljednje vrijeme nije bio angažiran u filmskoj industriji i njegov dolazak u Zagreb krajem prošle godine je zbog toga izazvao veliku pažnju i znatiželju ne samo u Hrvatskoj i regionu, nego i među ljubiteljima filma u cijelom svijetu.


Tokom boravka u Zagrebu slavni glumac je medijima govorio kako poštuje državnu mudrost i vizionarstvo Franje Tuđmana i nije krio zadovoljstvo što će na filmskom platnu oživjeti njegovu ličnost. Reditelj Sedlar je tvrdio kako se Spejsi dugo pripremao za ovu ulogu, čitao Tuđmanove knjige i gledao filmove o njemu te da će njegovo ime otvoriti filmu vrata brojnih kina širom svijeta.

Film Jakova Sedlara o Franji Tuđmanu sa Kevinom Spejsijem u glavnoj ulozi bit će premijerno prikazan 15. maja na stotu godišnjicu rođenja prvog hrvatskog demokratski izabranog predsjednika. 

- Premijera će biti po cijeloj Hrvatskoj. Mislim da Hrvatska zaslužuje vidjeti film o čovjeku koji je otac države. Pogotovo mlade generacije zaslužuju vidjeti što se sve skupa događalo. Film će zbog Spejsiaj igrati i u sedam američkih gradova, što je fantastično jer će imati američku distribuciju za američku publiku. Mislim da će to povući i neke druge države da organizuju premijere filma, poručio je redatelj.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.