BORBA ZA ZDRAVLJE

Osim Brusa Vilisa, afozija je pogodile i ove slavne ličnosti

Šeron Stoun se 2001. u dobi od 43 godine srušila u svom domu zbog aneurizme mozga i pretrpjela naknadno cerebralno krvarenje koje je trajalo devet dana

Šeron Stoun i Emilija Klark. Avaz

L. K. P.

31.3.2022

Brus Vilis (Bruce Willis) najavio je povlačenje iz svijeta glume nakon što mu je dijagnosticirana afazija. Njegova porodica objavila je na društvenim mrežama da Brus ima zdravstvenih problema koji izravno utječu na njegove kognitivne sposobnosti.

Prema Mayo Clinic, afazija se "obično javlja iznenada nakon moždanog udara ili ozljede glave", a kao još jedan razlog navodi se i "sporo rastući tumor mozga".

Također, afazija podrazumijeva poteškoće u obradi ili izražavanju verbalne i pisane komunikacije, a Vilis nije jedina zvijezda koja pati od ovog stanja.

Šeron Stoun (Sharon Stone) se 2001. u dobi od 43 godine srušila u svom domu zbog aneurizme mozga i pretrpjela naknadno cerebralno krvarenje koje je trajalo devet dana. Kada je Stoun otpuštena iz bolnice, izgubila je sposobnost čitanja i razvila je probleme s govorom, uključujući mucanje.

    
     
     

Nakon što je Grammyjem nagrađena country zvijezda Rendi Trevis (Randy Travis) hospitaliziran zbog virusne kardiomiopatije, virusa koji napada srce, 2013. je doživio moždani udar. Ubrzo nakon toga je izgubio sposobnost govora i razumijevanja jezika, a svoju borbu s afazijom opisao je u memoarima iz 2019. "Zauvijek, Amen: Memoari o glazbi, vjeri i hrabrim životnim olujama".

     
     
     

Bivši meteorolog i estradni reporter Mark Mekeven (McEwen) radio je na CBS-u 16 godina. Izvještavao je o dodjeli nagrada, nekoliko Olimpijskih igara i intervjuirao pet različitih predsjednika SAD-a prije nego što je doživio moždani udar 2005. godine. Kasnije je na svojoj web stranici pisao o svojoj borbi s afazijom i otkrio kako mu je pjevanje pjesama Stivija Vondera (Stevie Wonder) i "Beatlesa" pomoglo da govori tečnije.

Majkl Hajden (Michael Hayden), general koji je bio direktor NSA-e u administraciji Klintona (Clinton) i Džordža W. Buša (George W. Bush), a potom i direktor CIA-e, doživio je moždani udar neposredno prije Dana zahvalnosti 2018. godine. Njegov četverogodišnji unuk morao ga je nakon toga iznova učiti abecedu. Dok je Hajdenova inteligencija ostala netaknuta, izgubljena sposobnost čitanja i pisanja ostala je trajna.


Emilija Klark (Emilia Clarke), nedugo nakon što je završila snimanje prve sezone "Igre prijestolja" 2011. godine, vježbala je sa svojim trenerom kada je doživjela bolnu glavobolju za koju kaže da je osjećala kao da joj elastična traka stišće mozak.

Svoje iskustvo subarahnoidalnog krvarenja, neuobičajene vrste moždanog udara uzrokovanog krvarenjem na površini mozga, podijelila je u prošlogodišnjem eseju koji je napisala za "The New Yorker".

-Nakon krvarenja nisam se mogla sjetiti imena. Umjesto toga, besmislice su mi letjele iz usta i počela sam paničariti. Nikada nisam doživjela takav strah, napisala je.

Njena je afazija, srećom, nestala nakon sedam dana.




Gabi Gifords (Gabby Giffords) bila je domaćin događaja Congress on Your Corner ispred Safewaya u Tucsonu u januarau 2011., kada je naoružani muškarac počeo pucati na gomilu, pogodivši je u glavu. Njena borba s afazijom godinama je ostavila nesposobnom da artikulira više od nekoliko riječi, ali je i dalje mogla pjevati pjesme koje je naučila prije nego što je umalo ubijena.

Taj se fenomen događa jer je lijeva hemisfera mozga odgovorna za jezik, ali desna hemisfera je više specijalizirana za melodiju. Gifords se s vremenom oporavila, a sa suprugom je osnovala organizaciju za pomoć žrtvama nasilja.

Voditelj Dik Klark (Dick Clark) doživio je moždani udar u decembru 2004. koji ga je ostavio paraliziranim na desnoj strani, a također je doživio i afaziju. Nakon toga nastavio je odrađivati svoju ulogu voditelja sve do svoje smrti 2012. godine.

-Dik Klark pokazao je svijetu da ljudi mogu imati moždani udar i da i dalje mogu funkcionirati, rekao je za Los Angeles Times dr. Robert Tompson (Thompson).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.