PLAVA KRV

Princeza Aiko preuzela svoje kraljevske dužnosti: Jedina kćerka japanskog cara

Ako za muža odabere pučanina, morat će se odreći svih naslova, privilegija, pa čak i nasljedstva

Japanska princeza Aiko. Agencije

Piše: L. Karahmet-Pujagić

3.4.2022

Japanska princeza Aiko (20) jedina je kćerka cara Naruhita (61) i carice Masako (58). Prvog decembra proslavila je 20. rođendan. S punoljetstvom princeza je preuzela svoje reprezentativne dužnosti kao članica carske porodice. Nedavno je proslavila svoj kraljevski debi zajedno s roditeljima.


Velika očekivanja

Sada je mlada princeza održala i prvu konferenciju za novinare. Sjela je ispred stola u Carskoj palači u Tokiju i razgovarala s novinarima pola sata.

- Želim da dam sve od sebe da pomognem caru i carici i ostalim članovima carske porodice - rekla je Aiko.

Novinari su je pitali i za rodicu Mako od Japana, koja se odrekla titule zbog ljubavi.

- Bila mi je kao starija sestra i uvijek ću se sa zahvalnošću sjećati koliko je ljubazna i fina bila prema meni. Želim joj da bude sretna do kraja života - rekla je princeza.

Princeza se sada suočava s istim problemom s kojim se, nakon udaje za prestolonasljednika Naruhita 1993., u koštac uhvatila njena majka - prevelikim očekivanjima sunarodnjaka.

Budući da se njena rodica Mako odrekla kraljevskog statusa zbog dugo željene udaje za pučanina Keija Komura i nakon udaje prošle jeseni preselila se sa suprugom Kei Komurom u Ameriku, od Aiko se sada očekuje da je dostojno zamijeni.

Od članova kraljevske porodice očekuje se savršenstvo u svemu, a bijeg Mako zbog ljubavi dodatno je povisio ionako teško dohvatljivu „letvicu”.

Budući da na carskom prijestolju sjede samo muškarci, Aiko ima bar jednu brigu manje. Prijestolje će poslije njenog oca naslijediti njegov mlađi brat Fumihito (56) jer osim odbjegle Mako i njene sestre Kako (28), ima sina, princa Hisahita (16). On će jednog dana postati japanski car. Dok se princeza Aiko prilagođava drugačijem, zahtjevnijem načinu života, njena rodica uživa u bračnom životu u malom njujorškom stanu, sretnija no ikad prije.


Težak izbor

Princeza Aiko s roditeljima. Agencije

Ako princeza za muža odabere pučanina, morat će se odreći svih naslova, privilegija, pa čak i nasljedstva. Problem je u tome što u Japanu gotovo da više nema plemića koji bi se podudarali s Aiko kao muževima. Svi su puno stariji muškarci ili njena rodbina.

Tako će kćerka cara imati težak izbor, provesti život sama ili se udati za pučanina i izgubiti status i sigurnost.

Princeza mnogo vremena posvećuje obrazovanju. Studentica je prestižnog univerziteta Gakušuin. Proučava japansku književnost, a paralelno pohađa kurseve engleskog i španskog jezika.



Voli i poštuje druge

Kada se rodila princeza Aiko, povela se debata u Japanu o tome da li treba dozvoliti ženama da nasljeđuju prijesto i da li treba mijenjati zakon. Tokom historije Japan je imao i nekoliko žena vladara, ali su njihovi nasljednici uvijek birani po očevoj liniji. Rođena je 1. decembra 2001. godine u bolnici u carskoj palači u Tokiju. Njenim rođenjem je prekinuta tradicija, pa su joj roditelji izabrali ime, a ne car, odnosno njen djed. Njeno ime je ispisano znakovima za riječ "ljubav" i "dijete", i znači osoba koja voli druge. Princeza, također, ima i carsko ime, princeza Toši, što znači osoba koja poštuje druge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.