BOSANSKI PRKOS

Kako je nastala pjesma "Vojnik sreće": Na lice stavi smijeh, za ovaj grad nije umrijeti grijeh

Vječnost ovom svojevrsnom muzičkom fenomenu udahnuli su njegovi glavni junaci, pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RBiH – Odred Bosna, pod vodstvom Dragana Vikića

Scena iz spota "Vojnik sreće". Printscreen

L. K. P.

5.4.2022

Ratne pjesme su bile i ostale nešto posebno za ljude u Bosni i Hercegovini. Bile su i ostale podsjetnik za neka teška i tužna vremena sa željom u srcu da se takva vremena više nikad ne ponove.

“Vojnik sreće”, jedna od najpopularnijih ratnih pjesama Dine Merlina objavljena na njegovom albumu iz 1993. godine pod nazivom “Svjedok” da bi poslije bila objavljena na popularnijem albumu “Moja bogda sna” iste godine.

“Vojnik sreće”, pjesma koja je bila veliki vjetar u leđa svim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

“Jer ja sam vojnik sreće, mene metak neće. Možeš mi ubiti ljeto, al’ živjeće proljeće…”

Vječnost ovom svojevrsnom muzičkom fenomenu udahnuli su njegovi glavni junaci, pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RBiH – Odred Bosna, pod vodstvom Dragana Vikića. Njih dvadesetak, u jeku najkrvavijih i najtežih borbi za opstanak bh. naroda, osim što su spremno, bez dvojbi i punih srca stali na branik domovine, kao patriotski zadatak shvatili su i snimanje spota.

Mladići od kojih nijedan nije imao više od 23 godine, bili su spremni za domovinu i život dati. Mnogim vojnicima postali su inspiracija. Kad je trebalo poći u borbu, usne brojnih pripadnika Armije izgovarale su stihove ove pjesme i u sebi nosili duh opasnih mladića u maskirnim uniformama, s maramama oko vrata.

Pjesmu je režirao Mirsad Herović Hera. Uz Heru, za režiju su bili odgovorni Samir Mehić Meha, Ismet Nuno Arnautalić, Ademir Kenović.

Inače, spot je u ratu emitiran i na CNN-u te MTV-u.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.