GRAD KOJI IMA DUŠU

Poslušajte pjesme svjetskih muzičara poklonjene Sarajevu

Jedna od najpoznatijih pjesama o glavnom gradu BiH stranih muzičara i izvođača jeste "Miss Sarajevo", koju su U2 i Lučano Pavaroti prvi put izveli 1995. godine

Bono Vox i Lučano Pavaroti. Agencije

L. K. P.

6.4.2022

Povodom obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva donosimo listu pjesama u kojima je opjevan glavni grad Bosne i Hercegovine svjetskih muzičara.

Svaki je grad priča za sebe, ali Sarajevo, je poseban grad, grad koji ima dušu i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. O njemu se ne može tek tako pričati, ono se mora doživjeti, a onda se mora zavoljeti.

Mnogi su pisali o Sarajevu i ono je bilo inspiracija mnogim umjetnicima. Sarajevo je opjevano u mnogim pjesmama, ali ne samo domaćih pjesnika i muzičara nego i onih van granica naše zemlje.

Jedna od najpoznatijih pjesama o glavnom gradu BiH stranih muzičara i izvođača jeste "Miss Sarajevo", koju su U2 i Lučano Pavaroti (Luciano Pavarotti) prvi put izveli 1995. godine.



Bono Vox, nakon koncerta održanog u Sarajevu, rekao je:

"Ovo je najljepši grad, sofisticiran, kompleksan i multikulturan."


Posebno emocionalnu pjesmu "Cris De Bosnie" snimila je francuska pjevačica alžirskog porijekla Kenza Farah.



 


“Proljeće u Sarajevu” je pjesma koju je italijanski muzičar Enrico Ruggeri prvi put izveo na festivalu Sanremo 2002. godine. Pjesma opisuje život, ljubav i prijateljstvo u gradu koji je prošao kroz opsadu i rat.



Popularni irski alternativni rok-band "The Cranberries" snimio je pjesmu “Bosnia”, koja govori i o glavnom gradu Bosne i Hercegovine i o nedaćama s kojima se susreo.

 


Džudi Kolins (Judy Collins) pjevala je "Song For Sarajevo"


 




Maks Rihter (Max Richter), britanski kompozitor i pijanista njemačkog porijekla objavio je na svom prvom albumu 2002. godine i kompoziciju naslova “Sarajevo”


 


Savatage – Christmas Eve/Sarajevo


 



Na albumu portugalskog rock-banda UHF našla se i pjesma "Sarajevo" o gradu punom patnje i bola.


 



I grčka grupa "Magic De Spell" snimila je pjesmu o glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.