SARAJEVO

Ahmed Imamović udaljen s dodjele Šestoaprilske nagrade u Vijećnici: Vikao "Uaaa" kada je Škrijelj primio nagradu

Reditelj izrazio neslaganje s činjenicom da je rektor Univerziteta u Sarajevu bio jedini kandidat

Ahmed Imamović. Arhiva

L. S. R.

7.4.2022

Reditelj Ahmed Imamović udaljen je jučer s dodjele Šestoaprilske nagrade u Vijećnici, nakon što je izrazio neslaganje s činjenicom da je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj nagrađen, jer je bio jedini kandidat.

Škrijelj je dobio nagradu u oblasti nauke i obrazovanja. Kako pišu mediji Imamović je nakon aplauza upućenih Škrijelju povikao "Uaaa".

Kako se prenosi gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Jasmin Ademović su obezbjeđenju kazali da udalje Imamovića iz Vijećnice. 

Reditelj je 2. marta  uoči sedmice sjednice Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade, pismenim putem pokušao skrenuti pažnju članova odbora na ovaj problem.

"Prvenstveno me iznenadilo da to nije samo slučaj u ovoj godini, nego i u prethodnim za ove oblasti. Ove dvije oblasti su temelj napretka i razvoja svake društvene zajednice i zasigurno znam da postoji mnogo kandidata u ovim oblastima, tako da moram pomisliti da oni koji bi htijeli i trebali prijavljivati kandidate nemaju povjerenja u regularnost sprovođenja odluka za dodjelu i u startu odustaju od kandidatura. U ovakvim slučajevima smatram da je bolje ne dodijeliti nagradu u tim oblastima ukoliko ne postoje najmanje dva kandidata, jer se ne može primijeniti princip 'izvrsnosti" između ostalog je napisao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.