IZA KULISA

Progovorili zaposlenici Kardašijanki: Neplaćeni prekovremeni sati, niske plaće i stres

Bivši zaposlenici kažu da su šefovi očekivali da će raditi vikendom i praznicima, a ponekad i prenoćiti u uredu

Kim Kardašijan. Agencije

L. S. R.

13.4.2022

Kim Kardašijan (Kardashian) prošlog mjeseca je izazvala brojne reakcije nakon savjeta ženama da "dignu svoje j***** dupe i rade". Kasnije se izvinila zbog ove izjave, pojasnivši da nisu najbolje shvaćene.

S njom se naročito ne slažu zaposlenici koji su radili na aplikacijama porodice Kardašijan-Džener (Jenner),koji su javno progovorili o niskim plaćama i mnoštvu prekovremenih sati koji im nikad nisu plaćeni.

Iako urednike aplikacija nisu direktno zaposlile sestre Kardašijan, jer su radili za Whalerock Industries, firmu koja je 2015. godine angažirana za izradu i pokretanje sada ugašenih aplikacija, sestre su navodno bile poprilično uključene u saradnju s njima.

Džesika Defino (Jessica DeFino), koja se pridružila kao pomoćnica urednika u maju 2015., napisala je za "Vice" da je plaćena 35.000 dolara godišnje, što je nazvala "smiješno niskom" plaćom, posebno kad se u obzir uzmu troškovi života u Los Anđelsu. Stoga je često uz taj posao radila druge.


Kim Karadšijan. Agencije

I drugi bivši zaposlenici kažu da su šefovi očekivali da će raditi vikendom i praznicima, a ponekad i prenoćiti u uredu.

Dženifer Kan (Jennifer Chan), koja je radila kao viša urednica otprilike u isto vrijeme kad i Defino, prisjetila se kako je jedan Božić provela objavljujući na njenoj aplikaciji brojne poklone koje je Kanje dao Kim. To ju je tražila sama Kim.

Druga urednica sjetila se da je bila toliko opterećena poslom da joj je kosa počela opadati, a Defino kaže da je imala probleme s kožom koje je izazvao stres.

Pritužbe se ne odnose samo na službene aplikacije, koje su ugašene 2018. Dvije bivše zaposlenice "KKW Beautyja" koje je intervjuirao Vice izjavile su da su imale slično radno vrijeme te se od njih očekivalo da preuzmu odgovornosti izvan opisa njihovog posla, bez povećanja plaće. To podupire svojevremenu izjavu Kim Kardašijan da njenu kompaniju vodi svega sedam ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.