"MASKED SINGER"

Emir Hadžihafizbegović otkrio čije ime je ugravirao na zlatni prsten: Jedan dio njega živi u meni

Oduvijek sam htio pjevati Mišu Kovača na sceni, priznao je glumac

Emir Hadžihafizbegović. RTL

A. O. / RTL

19.4.2022

Nastup bosanskohercegovačkog glumca Emira Hadžihafizbegovića na RTL šou "Masked Singer" bio je sjajan povod za razgovor s najnagrađivanijim glumcem s ovih prostora, piše RTL.

Ugodno iznenađenje za gledatelje RTL-a dogodilo se kada je prošle subote galeb u "Masked Singeru" skinuo masku! 


Dobio zlatnog lava

Čije ime je ugravirao na zlatnom prstenu, koji holivudski glumac je tražio da ga upozna i je li se ikada pitao koliko daleko bi dogurao da je rođen u Americi.

Kada vam se na sceni ukaže Emir Hadžihafizbegović, pa makar i ispod maske galeba, to je velika čast i privilegija. Zato je zadovoljstvo još veće kada takvoj glumačkoj veličini ispunite želju.

- Oduvijek sam htio pjevati Mišu Kovača na sceni - priznao je glumac.

Njegov nastup u RTL-ovu show "Masked Singer" bio je sjajan povod za razgovor s najnagrađivanijim glumcem s ovih prostora. I to u Opatiji gdje su ga zatekli novinari na odmoru između snimanja filma i igranja predstave. Međutim, bez pozorišta čini se ne može. Bio je u riječkom HNK na premijeri Šekspirove (Shakespeareove) Tri kralja.

- Ovo je neki moj lični odabir 30-ak godina, ovaj grad, ovaj hotel - priznao je glumac.

Emir je jedini glumac s ovih prostora koji je osvojio Zlatnog lava za najboljeg glumca na Venecijanskom filmskom festivalu iznad kojeg je, kad je o nagradama riječ, samo Oscar. Zbog toga je dobio i pažnju i jednog od najvećih - Roberta De Nira.


Susret sa De Nirom

- Predsjednik žirija u vrijeme kada sam ja dobio Zlatnog lava u Veneciji bio je Dejvid Čejs (David Chase), pisac serije "Sopranos", De Nirov prijatelj. On mi je rekao ako nekad dođeš u Njujork (New York) javi se, i onda kada je De Niro dolazio u Sarajevo na Sarajevo film festival, vjerojatno mu je Čejs rekao da u Sarajevu ima neki glumac s kojim se on upoznao i da ga je nagradio s još šest članova žirija sa zlatnim lavom, i onda je došlo do tog susreta mene i De Nira, u jednom predivnom restoranu i bili smo skoro sat vremena u jednom vrlo zanimljivom razgovoru, meni je bila velika čast, da s tako jednim velikim glumcem govorim i onda je on rekao pa gdje je taj Zlatni lav da ga vidim i onda je moja kći otišla i donijela Zlatnog lava i onda smo se slikali i nastala je ta slika - prisjetio se Emir Hadžihafizbegović.

Ako iz jednačine izuzmemo sve ostale faktore, samo po glumačkom talentu Hadžihafizbegović i De Niro su u istom rangu. Upitan je ponosni Bosanac je li ikada razmišljao šta bi sve mogao još postići da je rođen u Americi.

- Ne, nikada nisam. Treba provesti kvalitetan život tu gdje se zatekneš. Naravno, ja ne kažem da je ambicija jeresna kategorija. Bio bih neiskren da kao mlad glumac nisam razmišljao da moja karijera može otići i nekim drugim tokom koji nije smo balkanski. Platon kaže da je idealna država da svatko svoj posao radi najbolje što zna - dodao je bosanskohercegovački glumac.

U krajnjoj liniji, nije u novcu sve.

- Ja sam bio na ispraćaju glumaca koji nikada nisu dali niti jedan intervju i nikada im slika nije izišla u novinama. Radili su 40 godina po nekim pozorištima ne znam, Varaždin, Vinkovci, i otišli su jako, jako sretni u penziju, naigrali se antičke drame, pogasili neke svijeće, porodica je tu i otišli su vrlo realizirani, a bavili su se glumom. Robin Vilijams (Williams), najplaćeniji glumac u Holivudu (Hollywoodu), se objesio. Izvršio je samoubistvo. E sad pitanje je ko je luzer i tko je bio zadovoljniji svojim poslom - smatra Hadžihafizbegović.

Za njegovo je zadovoljstvo važno da igra uloge koje osjeća i ne libi se odbiti niti veliku ulogu ako mu nije sjela. No, iako rijetki - postoje i oni filmovi koje bi najrađe da nikada nije snimio.


Proučavao ga

- Postoje, ali ne bih rekao koje da ne povrijedim reditelje, producente, cijelu ekipu. Znate jako je teško napraviti loš film, i jako je teško napraviti lošu predstavu, jer vi uložite i to bude loše - kazao je Hadžihafizbegović.

Kad je o najvećima iz branše riječ, za njega ima mjesta samo za jednog.

- Prsten je ručni rad, koji sam ja dobio na poklon i onda sam ugravirao Čaplin (Chaplin) -  kazao je Emir Hadžihafizbegović.

- Čarli Čaplin (Charlie Chaplin) je za mene najveći umjetnik 20. vijeka. Proučavao sam ga. Jedan dio njega živi u meni - pojasnio je Hadžihafizbegović.

Bio je ispred svojeg vremena u svemu od glume, pa do političkog angažmana zbog kojeg je bio protjeran iz Amerike, pa je smrt dočekao u malom mjestašcu u Švicarskoj.

- O Čaplinu ništa nije slučajno - kaže Hadžihafizbegović, piše RTL


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.