SRUŠIO SAM SVOJ AVION

Završena istraga: YouTuber zbog pregleda srušio avion, oduzeta mu pilotska dozvola

Trevor Džejkob je tokom leta otvorio pilotska vrata bez da je utvrdio da je motor otkazao

Trevor Džejkob. Agencije

L. S. R.

23.4.2022

Američka Federalna uprava za avijaciju (FAA) YouTuberu Trevoru Džejkobu (Jacob) je  oduzela pilotsku dozvolu nakon što je utvrdila da je iskočio iz aviona i namjerno dozvolio da se sruši kako bi mogao snimiti incident.

Američki influenser i bivši olimpijski snowborder prošle godine u decembru objavio je video pod naslovom "Srušio sam svoj avion".

Navodeći kvar na motoru kao razlog, Džejkob je pomoću padobrana iskočio iz male letjelice i snimio je kako pada u podnožje Nacionalne šume Los Padres u Kaliforniji.


FAA je nedavno saopćila da je prekršio pravila vazduhoplovne agencije i da je upravljao svojim jednomotornim avionom na "nepažljiv ili nepromišljen način kako bi ugrozio život ili imovinu drugog", piše "New York Times".

"Pokazali ste nedostatak pažnje, rasuđivanja i odgovornosti tako što ste odabrali da iskočite iz aviona samo da biste mogli snimiti snimak nesreće. Vaše nevjerojatne i namjerne radnje ukazuju na to da vam trenutno nedostaje stepen pažnje, rasuđivanja i odgovornosti koji se zahtijeva od nosioca certifikata" - navodi se u pismu.

Dodali su da je tokom leta otvorio pilotska vrata bez da je utvrdio da je motor otkazao i da nije trudio kontaktirati kontrolu zračnog prometa.

Video postavljen na Badnje večer na YouTube ima više od 1,8 miliona pregleda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.