NAKON DRAME U BEOGRADU

Psiholog Čedomir Novaković za "Avaz" o slučaju Sandre Afrike: Te osobe mogu biti veoma opasne, sjetite se slučaja Džona Lenona

Ova srbijanska pjevačica nije jedina javna ličnost koja se našla na meti progonitelja

Sandra Afrika. Arhiva

Piše: L. S. R.

26.4.2022

Sandra Afrika sinoć je preživjela pravu dramu. U jednom restoranu na Novom Beogradu pjevačicu je napao manijak, koji joj je ranije prijetio da će je zaklati ako se ne javi. Policija je potom uhapsila ovog muškarca iz Hrvatske, koji je Sandru proganjao već godinu.

Ova srbijanska pjevačica nije jedina javna ličnost koja se našla na meti progonitelja. Na meti uhoda ranije su bile još neke pjevačice, među kojima Nina Badrić te Jelena Rozga. Slučajevi su imali sudski epilog.

Psiholog Čedomir Novaković za portal "Avaza" pojašnjava da je to neki intrapsihički konflikt, neka trauma ili neko nezadovoljstvo koje je karakteristično za osobu koja ima određene emotivne ili psihičke tegobe.



Čedomir Novaković. Avaz

- Postoji tu i dodatak. Veliki broj ljudi koji su anonimni često se projektuju u poznata lica. Drugi ugao se može nazvati dijagnostički. Može se nazvati opsesivno-kompulsivna neuroza. Osoba ima idealiziranu sliku nekoga u koga je zaljubljena, gdje može doći do potpuno kontraproduktivne emotivnosti i agresije zato što ta osoba nije dostupna - govori Novaković.

Ističe da je to poremećaj te naglašava da, "ako dugo traje, postaje bolest koja može biti opasna".

- Sjetite se samo slučaja Džona Lenona (John). Osobe stvaraju svoj individualni svijet u kojem dominira potreba za nekim osloncem, koji je imaginaran i gdje je samo emocija s jedne strane. Naravno da se poslije javljaju i frustracije, koje mogu preći u agresiju. Te osobe nemaju zdrav razum i ne mogu shvatiti da osobe koji su idoli ne mogu uzvratiti. To su emotivno hendikepirane osobe i mogu biti veoma opasne - ističe Novaković.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.