IZAZVALA SKANDAL

Ovo je pjesma o kraljici Elizabeti zbog koje su uhapšeni članovi popularnog benda

Pjesma, koja o kraljici govori kao o neljudskom biću, a njezin režim naziva fašističkim, zabranjena je tada na BBC-jevom radiju i televiziji

Elizabeta II. AGENCIJE

A. O.

4.5.2022

Antologijska punk-rock himna "God Save The Queen" Sex Pistolsa bit će ponovo objavljena u ograničenoj nakladi u povodu kraljičina platinastog jubileja, 45 godina nakon što je izazvala skandal u kraljevstvu.

Antimonarhistička himna, čije oštre stihove potpisuje frontmen benda Džoni Roten (Johnny Rotten), objavljena je 1977., kad je kraljica slavila srebrni jubilej - 25 godina na tronu.


Neljudsko biće

Pjesma, koja o kraljici govori kao o neljudskom biću, a njezin režim naziva fašističkim, zabranjena je tada na BBC-jevom radiju i televiziji.

Ali time je samo postala još popularnija i završila je na drugom mjestu službene muzičke ljestvice singlova, iako mnogi punk fanovi do danas misle da je namjerno ondje zadržana kako bi se Rod Stjuart (Stewart) sa "I Don't Want To Talk About It" popeo na broj jedan.

Nekoliko hiljada ploča pojavit će se u prodaji 27. maja. U to su uključene obje izdane originalne verzije, za kuće "Virgin Records" i "A&M Records".

Pistolsi su, naime, prvo potpisali ugovor s A&M-om, ali ih je zbog užasnog ponašanja taj nakladnik brzo potjerao, nakon čega ih je tada mladi poduzetnik Ričard Brenson (Richard Branson) privukao u svoj "Virgin".


Popularni bend "Sex pistols". AGENCIJE

Uhapšeni dok su izlazili na kopno

- Jedan od najtraženijih vinila u historiji vraća se na police. Oba izdanja u ograničenoj nakladi - stoji na službenom Twitter računu benda. 

Članovi benda pjesmu su na dan obilježavanja srebrnog jubileja odsvirali ploveći na brodu Temzom i poslije su uhapšeni jedan po jedan kako su izlazili na kopno. Stavovi Džonija Rotena (Johnnyja Rottena), odnosno pravim imenom Džona Lidona (Johna Lydona), u međuvremenu su omekšali.

- Kao ljudsko biće nedostajala bi mi na svijetu - rekao je Lidon u intervjuu prije pet godina. 

Dodao je da nije ona kriva što je rođena u zlatnom kavezu.

- Neka dugo poživi. Ne bih o njezinoj vladavini, ali neka dugo poživi -rekao je danas 66-godišnji punk veteran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.