GOSTOVANJA

Kamerni teatar 55 publici u Mađarskoj predstavio "Sjećaš li se Doli Bel"

Iz Budimpešte odlaze u Bjelovar gdje 7. maja igraju na BOK festivalu

Kamerni teatar 55 u Budimpešti. Kamerni teatar 55

L. K. P.

6.5.2022

Kamerni teatar 55 sinoć je pred prepunom salom mađarskog nacionalnog teatra Nemzeti Szinhaza odigrao predstavu „Sjećaš li se Doli Bel“, Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića.

Predstava je izvedena u okviru MITEM (Madach International Theatre Meeting) festivala na čije učešće je Kamerni teatar 55 pozvan kao jedini predstavnik iz regiona, pored predstava iz Mađarske, Rumunije, Vijetnama, Grčke, Poljske, Češke, Litvanije, Francuske, Italije i Ukrajine.


Scena iz predstave "Sjećaš li se Doli Bel". Kamerni 55

Iako je "Sjećaš li se Doli Bel" komad koji govori o jednom specifičnom vremenu jednog specifičnog prostora kao što je to bilo Sarajevo šezdesetih godina prošloga vijeka, na vrhuncu vladavine komunizma i Josipa Broza Tita, mađarska publika je veoma spontano i otvoreno reagovala na izvedbu, što je na kraju bilo i nagrađeno ovacijama i mnogobrojnim pozivima na bis. Teatar je još jednom pokazao, i dokazao, kako su granice i ograničenja samo u glavama ljudi, i kako dobra priča, iskren pristup i kvalitet, kako rediteljski, tako i glumački, brišu sve granice i osvajaju sve prepreke na putu do srca publike.

Kamerni teatar 55 nastavlja put i iz Budimpešte odlazi u Bjelovar gdje 7. maja. igra na BOK festivalu, a nakon toga, odmah nakon Bjelovara, očekuje ih igranje u Rijeci, na Međunarodnom festivalu malih scena 9. maja.

Kamerni teatar 55 nastavlja svoju misiju rušenja barijera i spajanja ljudi putem kulture, ne obazirući se na politike, granice i one koji tvrde da je kultura nemoćna pred svjetskim problemima. Kamerni teatar 55 upravo dokazuje da je umjetnost možda najbolja i najjača poveznica među ljudima, i jedina koja može pružiti istinsku utjehu i otvoriti sva vrata. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.