INTERVJU

Ornela Vištica pred turneju hit-predstave „Predsjednici & ca“ u BiH za „Avaz“: Kako sam odglumila Kolindu

Pored Grabar-Kitarović, glumci su utjelovili i Ivu Josipovića, Stipu Mesića, Franju Tuđmana te Josipa Broza Tita

„Predsjednici & ca“ u Sarajevu gostuje 17. maja u BKC-u. Arhiva

Razgovarao: Adi Hodžić

12.5.2022

Mostarka sa zagrebačkom adresom Ornela Vištica u hit-predstavi „Predsjednici & ca (Pretposljednja večera)“ tumači bivšu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i svaki put kad izađe na scenu u ovoj roli oduševi publiku.

Ova predstava, za koju se u regionu traži karta više, stiže i u našu zemlju. Mini bh. turneja počinje 15. maja u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, nastavlja se narednog dana u Mostaru u HD H. S. Kosača te završava 17. maja u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Riječ je o aktuelnoj i britkoj komediji zagrebačkog satiričnog kazališta „Kerempuh“ nastaloj prema tekstu Tarika FIlipovića i Borisa Svrtana, a u kojoj glumci sjajno tumače Kolindu Grabar-Kitarović, Ivu Josipovića, Stipu Mesića, Franju Tuđmana i Josipa Broza Tita.


Novi početak


U intervjuu za „Avaz“ Vištica otkriva s kojim izazovima se susrela radeći na liku Kolinde te kako je bivša predsjednica reagirala nakon premijere premijeru predstave. 

Koliko je teško bilo utjeloviti nekadašnju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović?

- Jednako kao i svaku uloga dosad, krećem uvijek od nule, novi početak, tražim novu inspiraciju, novu motivaciju, istražujem, čitam, što je vrlo zahtjevan proces. Čak i kad izgleda da ne radim, obično razmišljam što i kako riješiti. Najljepša je ta ljepota u nesebičnom umjetničkom davanju ljudima.

Je li Vam izazov bio raditi na tom liku?

- Uvijek je izazov, no rješenje je rad, a predanost i strast donosi stabilnost i uspjeh, vjerujem u svakom poslu. Puno truda, discipline, znoja i suza, neprospavanih noći, adrenalina, rizika, odricanja, predanosti.


Ornela Vištica. Arhiva

Šta Vam je najteže palo u procesu rada na ovoj predstavi?

- Proces je bio uistinu lijep, bilo je duhovitih trenutaka, sve je proteklo u mirnom tonu, profesionalno, a paralelno sam bila u intenzivnom kontaktu s bivšom predsjednicom, svaki slobodan trenutak sam pregledavala videomaterijale.

Na premijeri predstave se pojavila i bivša hrvatska predsjednica. Kako je reagirala?

- Nasmijala se i s osmijehom odgledala satiru. Bilo je veliko od bivše predsjednice što je stigla na premijeru, s obzirom na tadašnju operaciju koju je imala nekoliko dana prije premijere. Imala sam njenu podršku što mi je značilo i zahvalna sam na tome.


Veliki profesionalac


Uskoro dolazite u glavni grad Bosne i Hercegovine. Šta mislite kako će Sarajlije dočekati Kolindu?

- Sarajevo voli satiru, voli umjetnost , ne vidim razlog da neće biti odlično.

Koautor, ali i glumac u predstavi je Tarik Filipović koji igra Franju Tuđmana. Kako je sarađivati s njim?

- Odlično. Tarik je veliki profesionalac,  dugo je u ovom poslu i pazi na svaki detalj.

 

„Predsjednici & ca". Arhiva

Na kojim ste još projektima angažirani?

- U matičnom kazalištu „Kerempuh“ radim na novoj predstavi od Bulgakova, čija se premijera očekuje najesen, paralelno igram „Predsjednike“ i veselim se ovoj bosanskohercegovačkoj premijeri koja uključuje gradove Sarajevo, Mostar i Zenicu, tu su i „Gruntovčani“ u kojima igram zanimljivu rolu, i još jedna nagrađivana predstava „Ja od jutra nisam stao“, tu je nova televizijska uloga u seriji „Metropolitanci“ koja će se najesen krenuti emitirati na HRT-u. Tu su neki novi dogovori, projekti o kojima ću moći govoriti tek za koji mjesec. Ne volim prevelike planove, jer život ima svoj plan. Pratim i živim.

Iza nas je izazovan period obilježen pandemijom, koliko je utjecala na Vaš posao, je li Vam nedostajala publika?

- Sve je to život. Treba izvuci najbolje iz svake situacije. Igrali smo i koliko su mjere dopuštale…No najljepše srce kuca kad je dvorana puna i zadovoljna. Ljudi, ljudi su najvažniji, to je neprocjenjivo.

Hoćete li ovog ljeta naći vremena za rodni Mostar, koliko Vam je ta veza bitna?

- Za Mostar uvijek ima vremena, to je grad u koji volim doći, puno uspomena nosim, puno lijepih trenutaka.



Sačuvati osjećaj za kulturu

- Živimo u vremenu koje tako brzo prolazi, sve se odvija brzo i u takvoj brzini trebali bismo ostaviti mjesto i za kvalitetu, koja je obično sporija., sačuvati osjećaj za kulturu, umjetnost jer to nas iznova podsjeća na sve sto se događa oko nas i čini ljepše, bolje, kvalitetnije društvo – rekla nam je Vištica.



Kad se svjetla upale...

Inače, koliko Vas je gluma oslobodila kao osobu i djelovala terapeutski u nekim momentima?

- Zaboravim na probleme, kad se upali svjetlo na sceni. I prepustim se, a kad adrenalin popusti, onda idu glavobolje i odmor.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.