VODITELJICA

Od napuštenog djeteta do popularne ličnosti: Zašto je Opra Vinfri vječita inspiracija milionima?

sa 14 godina je ostala trudna, a onda bebu izgubila

A. O.

14.5.2022

Opra Vinfri. AGENCIJE

Popularna voditeljica Opra Vinfri (Oprah Winfrey) mnogima je inspiracija, a naročito ženama širom svijeta. 

Uzor je, između ostalog, postala i zbog svog teškog djetinjstva, dobrotvornog rada, ali i zbog iskrenog i neposrednog odnosa sa svojim fanovima.

Opra Vinfri se ističe svojom sposobnošću da osjeti tuđi bol i da ljudima pomogne da prebrode teške periode u svojim životima, jer ih je u njenom bilo mnogo.


Bila zlostavljana

Majka ju je napustila, otac zlostavljao, seksualno nasilje je doživjela još kao dijete. Sa 14 godina je ostala trudna, a onda bebu izgubila. Tada je pokušala da izvrši suicid. Sve ove surove životne okolnosti slutile su na još težu budućnost.

Na svu sreću, ona nije mislila tako i poput feniksa se izdigla iz pepela i pronašla svoje mjesto pod zvijezdama, tačnije - postala jedna od njih. Rođena je 29. januara 1954. godine u Misisipiju. Odrastala je u siromašnim uslovima, ali je njen karakter ono što je izdvojilo i vinulo nebu pod oblake. Što je više prepreka na njenom putu bilo, ona je odlučnije koračala u namjeri da uspije.

Studirala je u Nešvilu i paralelno radila na istoimenoj televizijskoj stanici. Poslije toga se preselila u Baltimor gdje je vodila vijesti i bila domaćica emisije. Iako je i ovaj posao bio uspijeh, ona je težila da ode dalje. Godine 1983. odlazi u Čikago gdje je najprije vodila jutarnju emisiju. 

Njen glavni "protivnik" bio je Fil Donahju, jer su emisije imali u istom terminu. Za nekoliko mjeseci vedri i srdačni duh Opre Vinfri osvojio je za stotinu hiljada gledalaca više, a njena emisija je sa posljednjeg dospela na prvo mjesto po gledanosti.


Oprah pomogla mnogima. INSTAGRAM

Prekretnica u karijeri

Godine 1985. godine ostvarila se u na filmu, u "Boji purpura" Stivena Spilberga glumila je Sofiju, što je imalo poseban uticaj na njenu dalju karijeru. Tada je nominovana i za Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu.

Prekretnica na njenom karijernom putu ka zvijezdama bila je kreiranje emisije koju je vodila narednih 25 godina. "Šou Opre Vinfri" bio je najviše rangirani šou tok tipa na američkoj televiziji. U njenim emisijama bio je gotovo svako ko je neko. Emisije su prikazivane na 120 kanala i pratilo ih je 10 miliona ljudi.

U početku je dobijala kritike da je previše orjentisana tabloidnim temama, ali Opra onda mijenja koncepciju i direktno uključuje socijalna i geopoltička pitanja, obrađuje teme duhovnosti, meditacije. Koliki je njen uticaj, govori i činjenica da mnogi smatraju da je njen doprinos kampanji američkog predsjednika Baraka Obame, njega doveo na čelo SAD. Bio je to prvi put da se Opra zalagala za nekog političkog kandidata. Ova snažna žena smatra da svaka osoba treba više pažnje da posveti čitanju, jer, ističe, knjiga nekada pruža odgovor na naizgled nerješiva pitanja. U skladu sa tim, ona ima i svoj klub knjiga "Oprina knjiga", koji je sastavni dio njenih emisija, a osnivač je i dva magazina.

Iako su mnogi skloni da se zbog popularnosti promjene, u njenom slučaju to nije bilo tako. U prilog ovoj činjenici govori i to da je donirala više od 400 miliona dolara u obrazovanje i 400 stipendija za koledž u Atlanti.

- Moje su noge još uvijek na zemlji. Samo nosim bolje cipele - samo je jedan od Oprinih citata, koji možda i najbolje opisuje njenu ličnost.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.