EUROSONG 2022.

BBC-jev komentator o Konstrakti, političkom glasanju i živčanom slomu

Kao najzanimljiviji trenutak finala Eurosonga naveo je norveške predstavnike "Subwoolfer

Konstrakta. Agencije

Avaz.ba

14.5.2022

Komentator britanskog BBC-ja Mark Sevidž (Savage) uoči finala napisao je komentar o najupečatljivijim momentima ovogodišnjegEurosonga.

Prvo se  osvrnuo na  Sema Rajdera (Sam Ryder), britanskog predstavnika, građevinara koji je najprije postao zvijezda TikToka, a potom i muzičar. 

Britanci se najviše boje da će glasanje biti političko, što Rajderu smanjuje šanse za pobjedu. Doduše, svjestan je da bi Ukrajina mogla pokupiti 12-ice podrške od cijele Evrope nakon ruske invazije.

Kao prvi najzanimljiviji trenutak finala Eurosonga naveo je norveške predstavnike "Subwoolfer" i njihovu pjesmu u kojoj je jedan od stihova: "Prije nego što taj vuk pojede moju baku, dajte tom vuku bananu."

Na drugo mjesto uvrštava Konstraktu i njenu "pjesmu o Meghan Markle".

"Srbijanska pjesma "In corpore sano" je pjesma koja je, jasno, napisana tokom pandemije tako što je neko pao u zečju rupu medicinskih stranica tokom živčanog sloma. Oda ličnoj higijeni postavlja vječno pitanje: "Koja li je tajna zdrave kose Meghan Markle? Mislim da u pitanju je duboka hidratacija" prije nego što se uspinje u grozničavo ispitivanje lične higijene i postavlja pitanje ukazuju li tamni kolutovi oko očiju na probleme s jetrom", piše Sevidž i dodaje:


Sem Rajder. Agencije

"Možete zamisliti pjevačicu Konstraktu (aka Ana Đurić) kako opsesivno šara ove stihove na svom zidu tokom pomračenja duše, a tu sliku dodatno pojačava hor koji pjeva na latinskom. U slučaju da to nije dovoljno čudno, cijeli nastup provodi perući ruke u malenom lavoru. Naravno, favoritkinja je publike u areni."

Na treće mjesto je uvrstio nastup lanjskih pobjednika "Måneskin", koji su pobjedu na Eurosongu pretvorili u turneju s "Rolling Stonesima", osvajanje MTV-jeve nagrade i hit s milijardama pregleda "Begging".

Dodaje da je upečatljiv i energični nastup Španjolke Šanel (Chanel), koja se uvježbavala pjevajući na traci za trčanje. Potom kaže da će sve oči biti uperene u talijanske predstavnike Mahmooda i Blanca, koji su među favoritima i možda drugi put zaredom dovedu Eurosong u Italiju.

Na kraju spominje pjesmu australskog predstavnika Šeldona Rajlija (Sheldon Riley) koja govori o njegovoj borbi s Aspergerovim sindromom te estonskog predstavnika Stefana, koji spava sve dok ne dođe njegov red za pozornicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.