29 GODINA POSLIJE

Danas Ukrajina, jučer BiH: Sjećate li se Fazlinog nastupa u jeku agresije na našu državu i riječi "Sva bol svijeta je noćas u Bosni"

Kad se noćas na mom licu suze zalede, neću dati da me strah sa sobom povede, ko će 'mjesto mene stražu čuvati, da se nikada zlo ne ponovi, dio je teksta pjesme koju je Fazla 1993. izveo u Irskoj

Piše: N. Aj.

14.5.2022

Muhamed Fazlagić Fazla. Printscreen

Dok Evropa čeka početak finalne večeri na Eurosongu i pobjednika, Bosna i Hercegovina ni ovu godinu nema svog predstavnika.

Ali je Ana Đurić Konstrakta sa pjesmom "In corpore sano", predstavnica Srbije, osvojila srca Bosanaca i Hercegovaca, kao i regiona i Evrope.

Ovogodišnji Eurosong održava se u sjeni agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, dok predstavnicima ove zemlje kladionice daju veliku šansu za pobjedu. 

A onda je nemoguće prisjetiti se 1993. godine, jedne od ratnih godina u Bosni i Hercegovini, a kada je ova mala zemlja u srcu Evrope nastupila na Eurosongu koji se održavao u Irskoj. Predstavljao nas je Muhamed Fazlagić Fazla sa emotivnom pjesmom "Sva bol svijeta" za koju je tekst pisao Fahrudin Pecikoza, a muziku i aranžman Dino Dervišhalidović odnosno Dino Merlin. 

I nosila je snažnu poruku u jeku agresije na BiH.


Tekst glasi:

"Ja ne mogu skinuti zvijezde sa neba, ne mogu naći put, put do svemira, al ti mogu ovu pjesmu poslati, da znaš da sam živ, ljubavi.

Kad se noćas na mom licu suze zalede, neću dati da me strah sa sobom povede. Ja još imam snage sam da pobijedim, al da smo zajedno lakše bilo bi.

Sva bol svijeta je noćas u Bosni, ostajem da bolu prkosim. I nije me strah stati pred zid, ja znam da zapjevam, ja znam da pobjedim.

Kad se noćas na mom licu suze zalede, neću dati da me strah sa sobom povede, ko će 'mjesto mene stražu čuvati, da se nikada zlo ne ponovi.

Sva bol svijeta je noćas u Bosni, ostajem da bolu prkosim. I nije me strah stati pred zid, ja znam da zapjevam, ja znam da pobjedim."

Poslušajte pjesmu i prisjetite se te kobne 1993. godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.