KULTURA SJEĆANJA

„Djeca sa CNN-a“ stižu u bh. kina: Priča o Dini koji je u Srebrenici izgubio oca i dva brata

Na programu je Cineplexx kina u Sarajevu je od četvrtka

Scena iz filma. Promo

Piše: L. S. R.

16.5.2022

Nakon brojnih uspješnih predstava, među kojima je i predstava „Djeca sa CNN-a“, poznata pozorišna rediteljica Aida Bukvić, bh. javnosti predstavlja svoj prvi, istoimeni flim, koji je nastao kao rezultat želje da jednu tako bitnu priču pretoči u filmski medij. 

Film „Djeca sa CNN-a“ nastao je u produkciji Kreativne De kulture u saradnji s Panglass Sarajevo, a na programu je Cineplexx kina u Sarajevu od četvrtka, 19. maja.

-  Ovaj film, jednako kao i drama mog oca i scenariste filma Amira Bukvića, inspirisan je novinarskim i TV izvještajima o djeci koja su bila žrtve rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini sa ciljem podsticanja mladih generacija da se nauče kulturi sjećanja. Namjera mi je pomoći im i na ovja način da razlikuju dobro od lošega i da uvijek imaju na umu da se strahote iz 90-tih više nikada i nikome ne bi smjele dogoditi - istakla je Aida Bukvić, rediteljica filma.


Plakat filma. Promo

Radnja filma prati period poslije pada Srebrenice, gdje je Dino - kojeg igra Amar Bukvić, izgubio oca i dva brata. Kao izbjeglica odlazi u Zagreb s tetom i petogodišnjim bratom te ga kao ratno siroče šalju izbjegličkim konvojem u Dansku. Dino radi kao ulični čistač, podstanar je, a jedina veza sa svijetom je telefonska govornica iz koje komunicira s prijateljem Fahrom u Sarajevu. Dinin emotivni život promijenit će dolazak nove sustanarke Dore koju igra Iva Mihalić s kojom dijeli sličnu sudbinu - on je preživio srebrenički genocid, a Dora je iz Vukovara.

Uloge tumače Amar Bukvić, Iva Mihalić, Dragan Despot, Sreten Mokrović, Damir Lončar, Siniša Popović, Anja Đurinović Rakočević, Muhamed Hadžović, Pero Juričić, Enes Vejzović, Vlado Posavec Tušek, pok. Robert Budak, Iva Jerković, Mirela Brekalo Popović, Mia Biondić, Fuad Ahmetašević, Aman Bukvić, Pavle Matuško.

Direktor fotografije je Edib Ahmetašević, scenograf Miljenko Sekulić, kostimografkinja Gabrijela Krešić. Montaža Elvedin Zorlak, maska i šminka Iva Gašparac, a muziku potpisuje Nikša Bratoš.

- Da nije bilo ljudske potrebe, ne bi bilo ni filma koji je dugo i mukotrpno nastajao uz svu sjajnu kreativnu ekipu koja je i sama vjerovala da iz te ljudske potrebe može nastati umjetničko djelo snažne poruke“ – istakao je Amir Bukvić, pisac drame i scenarija filma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.