IZNENAĐENJE STUDENTIMA

Miranda Ker i Evan Špigel otplatili preko 10 miliona dolara duga za studentske kredite

Iako iznos donacije nije objavljen, predstavnici fakulteta su rekli da je to najveći pojedinačni poklon koji je ikada fakultet dobio

Evan Špigel i Miranda Ker. Arhiv

A. H.

18.5.2022

Izvršni direktor Snepčeta, Evan Špigel, iznenadio je diplomce iz Los Anđelesa otplativši preko 10 miliona dolara duga za studentske kredite.

285 studenata “Otis College of Art and Design”, privatnog fakulteta za umjetnost i dizajn, koji je osnovan još 1918. u Los Anđelesu primilo je poseban poklon za diplomu u nedjelju kada su Evan Špigel, izvršni direktor i suosnivač Snepčeta i njegova supruga Miranda Ker, vlasnica kozmetičkog brenda KORA Organics, najavili da će otplatiti sav dug studentskog kredita za generaciju 2022. kroz donaciju školi.

Iako iznos donacije nije objavljen, predstavnici fakulteta su rekli da je to najveći pojedinačni poklon koji je ikada fakultet dobio, premašivši prethodni rekord od 10 miliona dolara.

-Otis College of Art and Design je izvanredna institucija koja ohrabruje mlade kreativce da pronađu svoje umjetničke glasove unutar sebe i napreduju u raznim industrijama i karijerama - rekli su Špigel i Ker, koji su dobili počasne diplome pomenutog fakulteta.

-Privilegija je za našu porodicu da uzvrati i podrži klasu 2022. i nadamo se da će ovaj poklon osnažiti studente da ostvare svoje strasti, daju doprinos svijetu i inspirišu čovječanstvo u godinama koje dolaze”, dodali su.

Prije nego što se upisao na Univerzitet Stanford, Špigel je kao srednjoškolac pohađao časove na Otis koledžu, što ga je podstaklo da postane ono što je danas.

-To mi je promijenilo život i učinilo da se osjećam kao kod kuće“, rekao je studentima.

-Osjećao sam se počastvovanim i bio je izazov da rastem okružen talentovanim umjetnicima i dizajnerima, a svi smo bili u tome zajedno”, prisjetio se.

Poklon će “promijeniti život” mnogim studentima, rekao je predsjednik Otis koledža u izjavi.

-Studentski dug opterećuje naše učenike. Nadamo se da će ova donacija pružiti zasluženo olakšanje i osnažiti ih da ostvare svoje težnje i karijere i postanu sljedeći lideri naše zajednice.”

Poklon slavnog bračnog para dolazi usred sve većih polemika oko krize duga studentskih kredita u SAD-u i oprosta studentskog kredita.

U Kaliforniji, gdje je sjedište Otis univerziteta, 3,8 miliona korisnika kredita za studente ukupno duguju skoro 142 milijarde dolara. Trenutno, ukupan dug američkih studentskih kredita iznosi 1,75 biliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.