PRAZNIK PRAZNINE

Završen novi film u kojem glavnu ulogu igra Senad Bašić: Pojavljuju se i stvarne ličnosti

Scenarista i reditelj je Jasmin Duraković

Senad Bašić u filmu. Promo

L. S. R.

20.5.2022

Nakon višegodišnjeg rada i produkcije završen je novi dugometražni igrani film scenariste i reditelja Jasmina Durakovića "Praznik praznine“.

To je krimić smješten u današnje Sarajevo i priča je o čovjeku koji, preko knjiga koje je pozajmio drugima i koje pokušava vratiti, bezuspješno traži svoj vlastiti identitet. U filmu glavne uloge igraju Senad Bašić i Ena Kuratlić, te niz drugih poznatih ovdašnjih i regionalnih glumaca, ali i stvarne ličnosti sarajevske umjetničke scene poput čuvenog vizualnog umjetnika Jusufa Hadžifejzovića.


"Praznik praznine". Plakat filma

Značajne uloge u filmu ostvarili su Izudin Bajrović, Tihomir Stanić, Vanesa Glođo,, Haris Burina, Belma Salkunić, Slaven Knezović, Mirsad Tuka i Nadine Mičić. U filmu se pojavljuje i igraju i niz realnih ličnosti sarajevske i regionalne umjetničke scene poput balerine NP Sarajevo Selme Štrbo, čuvenog srbijanskog književnika Bore Ćosića, historičara umjetnosti Ivice Pinjuha Bimbe (posthumno), novinarke Kristine Ljevak, likovnog umjetnika Aleksandra Saše Bukvića, te Jusufa Hadžifejzovića, koji u filmu igra i izvodi dva svoja art performansa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.