NOVA ULOGA

Franka Batelić za "Avaz": Mužu još nisam počela davati instrukcije

Takmičarima je drago da u žiriju imaju nekog “svog”, rekla je Batelić

Franka Batelić. Instagram

Piše: L. Karahmet - Pujagić

20.5.2022

Članica žirija ovogodišnje sezone šoua "Ples sa zvijezdama“ koji se emitira na Novoj BH je i pjevačica Franka Batelić. Finale se bliži, a osim Franke takmičarske parove ocjenjuju i plesni stručnjaci Larisa Lipovac, Marko Ciboci i Igor Barberić.


Ostalo znanje

Da li je teško sjediti u žiriju s profesionalcima, je li veći izazov takmičiti se ili ocjenjivati takmičare, šta je za nju ples i da li suprugu Vedranu Ćorluki daje instrukcije otkrila je u razgovoru za „Avaz“ Franka Batelić.

- Plesanje je nakon moje pobjede 2009. godine u „Plesu sa zvijezdama“ postao dio mene. Zaljubila sam se u ples i on je postao nezaobilazni dio svih mojih nastupa. Na audiciji za žiri shvatila sam koliko mi ples znači i koliko je u meni ostalo znanja koje mi je prenio plesni partner Ištvan Varga, koji me svakodnevno mjesecima driblao na plesnim probama – priznaje Batelić.

 Kako je došlo do Vašeg sadašnjeg angažmana u „Plesu sa zvijezdama?

- Kada sam dobila upit od produkcije šoua jesam li zainteresirana za tu ulogu, moram priznati da sam odmah na prvu oduševljeno pomislila zašto ne. Voljela bih se okušati u tome, jer svi znaju da mi je ovo najdraži televizijski šou.

Jeste li dugo razmišljali, hoćete li prihvatiti ponudu?

- Nisam dugo. Priznajem, kako su prolazili krugovi audicije za žiri, sve sam više to željela. A i nekako mi se sve poklopilo, pa sam rekla sebi: „Uživaj, prepusti se, ti to možeš“. Prije puno godina sam učestvovala kao takmičarka i pobijedila sam. To me iskustvo oblikovalo u mnogočemu u životu, pa sam željela to podijeliti pokušati prenijeti na nove takmičare. Odlučila sam da ću biti pravedna i poticajna prema kandidatima, s konstruktivnim komentarima.

Kako je sjediti u žiriju, a kako je bilo takmičiti se?

- Teško je to objasniti, zapravo, kod mene se te dvije uloge i dalje miješaju. Tačno znam kroz što prolaze takmičari, sve uspone i padove morala tokom šoua, svako razočarenje, svako lupanje srca dok čekaju eliminacije, svaku neprospavanu noć, što od bolova mišića, što od treme i razmišljanja „što mi je ovo trebalo“. Shvatila sam da je takmičarima drago u žiriju imati nekog “svog”. Neko ko je također bio u “plesnim cipelicama” i zajedno s njima proživljava svaki uspjeh i svaki “poraz”. Upravo zbog svega toga mi je možda malo teže biti u ulozi onoga koji ocjenjuje, jer znam kroz što su sve prošli da bi stali pred nas i gledaoce. Svakako plesati, pa stati pred žiri nije nimalo lako, ali nije najjednostavnije ni s druge strane, vjerujte mi. 

Testiranje granica

Koji je Vaš najdraži ples?

- Emocija… tango i rumba.

Imate li svoje favorite?

- Da. Svaki takmičar koji daje sebe, trudi se iz emisije u emisiju, postaje sve bolji, oslobađa se i vjeruje u sebe. Lijepo je posmatrati kako napreduju, prolaze kroz vrtlog svakojakih emocija kroz ples i testiraju svoje granice.

 Da li Vam je žao što je neki par ispao?

- Lagala bih kada bih rekla da nije. Svi smo mi postali kroz sve ove sedmice jedna poveća televizijska porodica.

 Šta Vaš suprug Vedran Ćorluka kaže na ovaj angažman, dajete li mu instrukcije plesa?

- On me bezrezervno podržava u svakoj mojoj odluci, pa tako i poslovnoj. A instrukcije plesa će, zbog napornog poslovnog ritma i obaveza ipak morati pričekati.

Što se tiče muzičke karijere, kakvi su planovi?

- Uskoro bi trebala izaći nova pjesma, a i album je u završnoj fazi.


Sjajno se nadopunjujemo

Sjedite u žiriju s profesionalnim plesačima i koreografima, koliko je to teže ili lakše?

- Nisam mogla poželjeti bolji tim i sjajno se slažemo. Larisa, Marko i Igor su zaista sjajni ljudi, vrsni plesači i koreografi i moram priznati da uživam raditi s njima. Marko je profesionalac za standardne i latinsko-američke plesove, Igor i Larisa su u modernom, savremenom plesu, a ja sam prošla šestomjesečni dribl Ištvana Varge u ballroomu, pobijedila u „Plesu sa zvijezdama“. Zato mislim da se sjajno nadopunjujemo. Što karakterno, što pristupom i pogledom na ples. Znate, svi mi mislimo da znamo plesati, ali kad krenemo u učenje plesnih koraka raznih plesnih stilova, shvatimo koliko je teško, jer svaki ples ima svoja pravila i svoj ritam. Ples je i opća kultura i nevjerovatno širi vidike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.