UMJETNIK U GLADOVANJU

Mlada glumica Ida Keškić o novom projektu i najvećoj bitki: Nesreća mi je dala još više vjetra u leđa

Naš poziv je sam po sebi gladovanje, kazala je Keškić

Piše: N. Ajnadžić

25.5.2022

Keškić: Više vjeruje u sebe. Instagram

Premijera predstave “Umjetnik u gladovanju”, koja je nastala prema motivima i fragmentima iz života, djela, pisama i dnevnika Franca Kafke (Franz), a u režiji Alena Šimića, bit će odigrana večeras na maloj sceni “Stolaboratorija” u ulici Terezije bb u Sarajevu.

Jednu od uloga igra i mlada glumica Ida Keškić, koja je ovom prilikom za “Dnevni avaz” govorila o procesu nastajanja predstave, ali i situaciji u glumačkim vodama na našem tržištu.


Jasna poruka

Osvrnula se Keškić i na nesreću koju je doživjela prije nekoliko godina, kada je na Bjelašnici pala u provaliju duboku oko 500 metara, zbog čega je mjesece provela u bolnici, a potom i invalidskim kolicima. Iz svega je izašla kao pobjednik.

- Nesreća mi je dala još više vjetra u leđa. To je bila jasna poruka da imam još posla da odradim, a to upravo i radim. Manje sebi dajem prostora da sumnjam u sebe, vjerujem više u sebe, “naložena” sam i samo idem naprijed, živim punim plućima. Sve je baš onako kako treba biti - rekla nam je Keškić.

Keškić u “Umjetnik u gladovanju”. Promo

Kaže i da predstava prevazilazi sva očekivanja.

- Ni ja nisam znala šta me očekuje u ovom procesu. Predstava je podijeljena u dva dijela. U prvom dijelu mi, glumci, iznosimo svoje lične priče, ogolijevamo se na taj način pred gledaocima, s ciljem da ih približimo sa svakim od nas kao umjetnicima. Drugi dio je precizno iskoreografirana matematička forma, pa ta mehanika koja se stvori, o kojoj i Kafka priča, prelazi u nešto ritualno i transcendentalno, što će publiku odvesti u nove sfere doživljaja gledanja dosad neviđene izvedbe. Oduvijek me privlačilo angažirano i moderno pozorište. Svi smo u ekipi freelanceri i ono što nam je zajedničko je to što imamo posebnu vatru u sebi koja nas pokreće da radimo i istražujemo preko naših granica - otkrila je glumica.

Zato je, kaže, uživanje raditi s takvim ljudima.


Prokletstvo i čar

Na naše pitanje koliko se naziv predstave može predstaviti u realnosti, posebno u njenoj branši, Keškić je istakla da to nije samo danas.

- Oduvijek je svaki istinski umjetnik zapravo umjetnik u gladovanju i naš poziv je sam po sebi gladovanje. Gladni smo za umjetnošću, za poslom u struci i za uvažavanjem našeg rada. Koliko je to prokletstvo, toliko to ima i svoju čar, jer iz našeg gladovanja proizlaze naša inspiracija, kreativnost, žar i želja da nas vide i čuju. Nažalost, situacija u vezi s kulturom u našoj zemlji je katastrofalna, većina ili „izgladni“, ili odustane od svog poziva, ili ode van BiH. Mi koji ostajemo moramo se boriti kako znamo i umijemo. Samo ne treba odustajati. Gladan čovjek je bolje fokusiran, spreman za lov - iskrena je Keškić.

Više ima muških uloga

Ida nam je rekla da je veoma teško mladim glumcima danas te da je to nezahvalan posao, posebno u BiH.

- Ali u posljednje vrijeme počele su se mijenjati stvari, konačno se nešto dešava, naprimjer, projekt Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice”. Glumicama je teže zato što za skoro svaki projekt ima više muških uloga i, generalno, u tekstovima su više raspisani muški likovi - istaknula je Keškić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.