ISPOVIJEST

Pjevač Marko Rokvić za „Avaz“ o teškom periodu nakon smrti oca: Marinko nastavlja živjeti kroz nas

Osjećam i tugu i zahvalnost u isto vrijeme, priznao je Marko Rokvić

Marko Rokvić. Instagram

Piše: A. Hodžić

26.5.2022

Pjevač Marko Rokvić prošao je kroz težak životni period usljed velikog gubitka - smrti oca, čuvenog pjevača narodne muzike Marinka Rokvića.

Ekskluzivno za „Avaz“, Marko je govorio o teškim danima, vezi s Bosnom, koju im je u amanet ostavio otac, odnosu sa sinom Despotom i novim muzičkim planovima.



Veza s Bosnom

Koliko su takvi odlasci zapravo gubitak smisla i kako se čovjek izbori sa svim tim novim osjećajima?

- Veoma težak period je iza moje porodice i mene. Osjećam i tugu i zahvalnost u isto vrijeme. Otac nastavlja da živi kroz nas i kroz sve ono što je ostavio našem narodu, u smislu pjesama i njegovog glasa.

Koje životne mudrosti i filozofiju Vam je prenio otac, čega se sjećate?

- On je bio čovjek s bogatim životnim iskustvom, pravičnim stavovima i neko ko je uvijek bio tu za svoju porodicu. Hrabrost, pouzdanost, istrajnost, stabilnost i hedonizam je ono što je iz njega isijavalo. Mnogo toga smo naučili i prenosimo dalje.

Vaš otac rođen je u Bosanskom Petrovcu, a Vi i danas porodično posjećujete njegovo rodno mjesto Kolunić. Stvorili ste i Vi vezu s Bosnom?

- Jesmo. Moj sin Despot stalno pita: “Kada ćemo u Bosnu?” Tu su naši korijeni, lijepa sjećanja i mnogo priča koje nas vezuju i stvaraju želju da odlazimo u Kolunić.



Rokvići na odmoru u Bosni dok je Marinko bio živ. Instagram

Marinko je kao mlad pjevač snimio pjesmu “Prođoh Bosnom kroz gradove”. Koliko brat i Vi volite sevdah, hoćete li možda nekada snimiti taj repertoar?

- Mi smo odrasli uz sevdah. On je dio nas. Uvijek sam za takvu pjesmu.



Veselo dijete

Danas ste i Vi otac jednog sina, koji su izazovi s kojim se susrećete u odgoju?

- Despot je radoznalo i veselo dijete. Svakim danom učim od njega i pitam samoga sebe koliko pameti ima u tim malim glavama. Supruga i ja smo stalno upućeni u njegove potrebe i trudimo se da mu ponudimo razne sadržaje i aktivnosti i time mu pokažemo koliko zabave van telefona ima... Ide nam za sada od ruke. Puštamo i da se dosađuje, jer iz dosade su nastajale najplodonosnije mašte.

Koliko je danas teško ostati svoj i vjeran svom putu u muzičkom smislu, ne početi snimati trivijalnosti?

- Dosljednost i zdravi ciljevi su ono što posjedujemo i brat i ja, ali i što je posjedovao, prije svega, naš otac. Moja parola je kvalitet iznad kvantiteta - u svakom smislu.

Šta je novo kad je riječ o Vašoj muzičkoj karijeri?

- Imam planove o kojima razmišljam, a ovog ljeta to je intenzivno. Mislim da ću s jeseni uživati u kreativnosti i svemu novom što planiram da pružim svima onima koji vole mene i moju muziku.



Vrijeme s porodicom

Kako provodite vrijeme kada niste na sceni ili u studiju?

- Uvijek provodim vrijeme s porodicom, plivanje, pecanje, kuhanje s prijateljima, a uskoro su tu i nove pjesme, kojima se radujem i nadam se da će se dopasti i vama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.