NEKAD I SAD

Izbori ljepote u Bosni su zamrli: Prevaziđeni ili stvar loše organizacije?

Kod nas se tome pristupilo neozbiljno, a i ne dajemo takav značaj da bi to moglo biti respektabilno, rekla je Radan

Piše: A.HODŽIĆ

2.6.2022

Džeko: Pobijedila u Francuskoj - Avaz
Jurišić: Djevojke prepuštene sebi - Avaz
Glavović-Očuz: Karijeru započela pobjedom na Filipinima - Avaz
Račanović-Jevtić: Jedna od najljepših bh. misica - Avaz
Radan: Nije više vrijedno pažnje - Avaz

Izbor ljepote nekada je bio ozbiljna odskočna daska u razvoju karijere, najviše zbog toga što su to bili najgledaniji šou-programi na ovim prostorima koji su se euforično pratili, uz interno klađenje u krugu porodice koja djevojka će ponijeti titulu najljepše.

I dok se u susjedstvu ovi izbori i dalje održavaju, njihove misice privlače pažnju javnosti u inozemstvu, kod nas su ti izbori, poput mnogih drugih stvari, zamrli. Sporadično se poneki i održi, a već odavno su misice u našem društvu anonimne osobe koje ne izazivaju pažnju javnosti.


Prava realnost

Danas su neki drugi trendovi aktuelni, Instagram ljepotice postaju poznate bez previše truda, a rijaliti programi su agresivno zauzeli prostor, toliko da su pobijedili i imaginaciju koju nude serije i drugi zabavni programi. Ljudi žele „pravu“ realnost, iako i rijaliti programi posljednjih godina sve više iza sebe kriju lažne i namontirane afere kako bi učesnici profitirali.

Sada već davne 2001. godine, kada je Ana Mirjana Račanović (danas Jevtić) iz Bijeljine ponijela titulu Miss BiH, cijela se javnost zainteresirala za ljepoticu iz Semberije, naročito jer je, prema mišljenju većine gledalaca, jedna od najljepših izabranih Miss BiH svih vremena. Ona je poslije izbora dobila angažman na televiziji, snimila nekoliko reklama, a pjevači su se utrkivali u čijem će se spotu pojaviti.

Poslije nje interesiranje medija imale su još i Irna Smaka-Imamović iz Kaknja i Zeničanka Daniela Vinš.

U vremenu svega nekoliko televizijskih kanala i bez interneta puno se lakše mogla izgraditi autentičnost kojom se mogao dobiti dio „kolača“ javnosti, u odnosu na danas, kada imamo mnoštvo kanala komunikacije i informiranja.

Amela Radan, bh. modna kreatorica i menadžerica modnog poslovanja, ističe da je sve u pristupu.

- Ozbiljno treba pristupiti svakom zadatku, bez obzira na to šta radite. Kod nas se tome pristupilo neozbiljno, a i ne dajemo takav značaj da bi to moglo biti respektabilno. Previše se opušteno radi, bez nekih osnovnih stvari koje su potrebne za to. Prema tome, mislim da se to sve degradiralo, pogotovo u našoj zemlji, degradirala se jedna cijela priča oko Izbora za Miss, cijela oblast. Ja to dugo ne pratim, upravo zbog toga što više nije vrijedno pažnje - rekla nam je Radan.


Ispod nivoa

Frizer koji je u prošlosti bio angažiran na nekoliko izbora ljepote Stipe Filipović tvrdi da su najvažniji rad i priprema.

- Kriterij za ulazak u sami izbor je dosta smanjen, tako da najljepše djevojke i ne žele biti dio toga, to im je ispod nivoa, a samim tim Izbor za Miss gubi na važnosti i zamire. Trebali bismo birati misicu dosta ranije, skoro 10 mjeseci požrtvovno raditi s njom i dostojno je pripremiti za svjetski izbor - istakao je Filipović.

Ana Marija Jurišić učestvovala je u prošlosti na nekoliko izbora, a evo šta danas kaže o svemu tome.

- Naša država nema nikakav budžet za pobjednice, ostaje im samo ono što su uspjele same obezbijediti. Od haljina, nakita, kostima... Ko nema mogućnosti da to sebi priušti, bolje mu je da se i ne prijavljuje - otkrila nam je Jurišić.

Izbori su nekad značili početak manekenske karijere, naročito u vrijeme bivše Jugoslavije, pa su tako Ana Sasso, Dinka Delić, Biljana Ristić i mnoge druge dugo godina skretale pažnju javnosti i imale angažmane.


Miss Universe kao misaona imenica

Miss Universe kao misaona imenica

Jedan od najprestižnijih izbora današnjice koji ima veliku popularnost u Americi, ali i svijetu jeste Izbor za Miss Universe, poslije kojeg ljepotice imaju priliku da se pojave u svjetskim medijima, što im može biti odličan poligon za daljnji razvoj i prepoznatljivost od koje mogu nešto stvoriti. Naša zemlja nikada nije imala licencu za ovaj izbor, a vjerujemo da je, kao i uvijek, krivac novac, jer je kotizacija zasigurno basnoslovna.

Ekspanzija izbora

Početkom 2000-ih izbori ljepote doživjeli su svoju ekspanziju pa su tako postali popularni i drugi izbori osim onog za Miss svijeta. Tako je Džejla Glavović-Očuz 2002. godine postala pobjednica na Izboru za Miss Earth koji se održao na Filipinima. Amra Džeko je sa svojih 16 godina pobijedila na francuskom izboru Metropolitan top-model, što je značilo početak njene inozemne karijere. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.