PODIGNUTA OPTUŽNICA

Oskarovac uhapšen zbog seksualnog napastvovanja: "Iskoristio ju je i ostavio u cik zore na aerodromu"

Reditelj Paul Hegis uhapšen je u Ostuniju, u južnoj Italiji, zbog optužbe za seksualni napad i nanošenje teških tjelesnih povreda

Paul Hegis. Arhiva

A. Z.

20.6.2022

Oskarom nagrađeni kanadski scenarist i reditelj Paul Hegis (Hagiss) uhapšen je u Ostuniju, u južnoj Italiji, zbog optužbe za seksualni napad i nanošenje teških tjelesnih povreda još uvijek javnosti nepoznatoj  ženi koja je podnijela optužnicu protiv njega.

Kako piše Variety, Hagisa se tereti da je prisilio mladu strankinju na seksualni odnos tijekom dvodnevnog boravka u Ostuniju na kojem je trebao održati nekoliko predavanja na Allora Festu, novom filmskom događaju koji su pokrenuli novinarka Silvia Bizio i  likovni kritičar Sol Costales Doulton.

Bizio je za Variety potvrdila da je Hegis uhspšen te da se festival "potpuno ograđuje" od njega te će uskoro izdati i saopćenje za javnost.

Prema saopćenju talijanske policije, Hagis je nakon napada navodnu žrtvu odveo u zračnu luku Brindisi Papola Casale i ostavio je tamo u cik zore, unatoč njenom lošem fizičkom i psihičkom stanju.

Paul Hegis. Arhiva

U zračnoj luci, navodnoj žrtvi silovanja pomagali su djelatnici zračne luke i granična policija, a oni su je, nakon što joj je pružena prva pomoć, dopratili do ureda mobilne policijske jedinice. Policijski službenici zatim su ženu odveli u bolnicu, gdje je stupio na snagu protokol za žrtve silovanja u Italiji. Navodna žrtva nakon toga je podnijela službenu optužnicu protiv Hegisa.

Hegisa, koji je napisao scenarij za film "Djevojka od milion dolara" te je koautor i reditelj filma "Crash" iz 2004., za koje je dobio i Oscare, ranije je, 2018. godine, tužila publicistica Haleigh Breest, koja je tvrdila da ju je silovao nakon premijere 2013. godine. Tužba je potaknula još tri žene da iznesu vlastite optužbe za seksualno zlostavljanje protiv Hegisa, a on je žestoko poricao njihove tvrdnje.

Suđenje je još uvijek u tijeku jer ga je odgodila pandemija koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.