SIMBOL JEDNOG VREMENA

Jasenko Houra, jedan od osnivača kultnog benda, za "Avaz": Nikad neću odustati od imena „Prljavo kazalište“

Sve pjesme su moje i šta sad, zar da ih jednog dana ne smijem izvoditi, da moram nekoga pitati za dozvolu

Piše: N. Ajnadžić

27.7.2022

Houra: U gradove više ne dolazim samo da odsviram i odem. Sandra Simunovic/PIXSELL

Članovi legendarnog „Prljavog kazališta“ već mjesecima pune novinske stupce zbog razlaza i svađe oko toga ko može koristiti ime grupe. Iako je za mnoge Jasenko Houra simbol „Prljavog kazališta“, upravo su on i Mladen Bodalec frakcija koja privremeno ne smije koristiti ime „Prljavo kazalište“. Stoga su na Fusion festivalu u Splitu proteklog vikenda nastupali pod nazivom „Houra Grupa“.


Bez osporavanja

Iako baš o ovoj temi ne govori rado za medije, Houra je za „Avaz“ veoma otvoreno govorio o tome šta se sve dešavalo s „Prljavim kazalištem“.

- Ne postoji „Houra Grupa“ kao bend. To je firma moje kćerke i ona brine, odnosno postavljena je kako sam zamislio kada sam počeo s njom raditi, o autorskim pravima, onom čime se mi bavimo, diskografijom, mladim umjetnicima... To je ono čime se bavi „Houra Grupa“. Naprosto, neko mora u ovom trenutku pravno štititi bend, mora biti neko ko će održavati stvari i s organizatorima. Otuda je došao naziv. A mi od našeg imena ne možemo odustati. Vama je to jasno. Čekamo da vidimo šta će se događati - istakao je Houra, ne ostavljajući prostora za dvosmislenost.

Što se tiče loga, rekao je da je „jezik“ sastavni dio, onaj umjetnički, „Prljavog kazališta“.


Nastup „Prljavaca“ na Fusion festivalu. Ivo Cagalj/PIXSELL

- To je djelo Mirka Ilića, mog prijatelja. A „jezik“ je ugovorno prepušten „Houra Grupi“, kao i meni na upravljanje, da pazim na njega. To je autorsko djelo i to niko nikada ne može osporiti. „Jezik“ je Ilić prije mnogo godina napravio i to će uvijek ostati znak „Kazališta“. Taj simbol ostaje. U krajnjem slučaju, u bilo kakvim kombinacijama, i da se nešto dogodi, uvijek će taj „jezik“ ostati kao simbol i sve će iz tog simbola biti jasno. Dakle, „Houra Grupa“ je firma, a ne muzička grupa - naglasio je Houra.

Na našu konstataciju da smo, tokom decenija, svjedoci raspada mnogih kultnih bendova, pa i „Bijelog dugmeta“, ali da je muzika ta koja čuva publiku, Houra odgovara:

- Naravno da je muzika bitna publici, ali u tim trenucima čovjek postaje vrlo osjetljiv i vidim da su i članovi osjetljivi zbog tog imena. Nikome to baš nije svejedno. Ja sam sve pjesme napisao za „Prljavo kazalište“, ja nisam radio za drugoga. Sve pjesme su moje i šta? Zar se treba desiti da ih jednog dana ja ne smijem izvoditi, da moram nekoga pitati smijem li ih izvoditi - upitao je Houra kroz smijeh.

Opravdati očekivanja

Što se tiče nastupa na Fusion festivalu, istakao je da je bilo prelijepo te da je uz njih bio čitav tim ljudi koji su inače uz „Kazalište“.

- Mislim da je to bila jedna lijepa večer. Pretpostavljam da je publici bilo isto, da je sve bilo dobro. Temperatura je, jednostavno, bila vrlo vruća, ali, sve zajedno, bilo je lijepo. Nadam se i publici, po običaju govorim da imamo intenciju da opravdamo ono što se i očekuje - kaže jedan od osnivača „Prljavaca“.

Dodao je da „Bosne i Sarajeva mora biti na spisku nastupa“.

- To je pitanje koje ne biste trebali postavljati. Pretpostavljam da će sve to doći na red u devetom mjesecu, kada će se sastavljati turneja. Ima tu više elemenata, ne zna se ništa i radi korone i ovog svega, koncerata koji su bili prije korone dogovoreni pa otkazani, kako ćemo to poslagati i kako ćemo turneju nazvati i krenuti. Dapače, stvarno bi mi bilo drago. Ja godinama govorim, ali tako i mislim, stvarno se veselim kada dođem u gradove, jer više ne dolazim samo da odsviram i pobjegnem, već nastojim da provedem jedan dan, vidim se s prijateljima. Svi se mi danas manje viđamo, zatvoreni smo, komuniciramo telefonima. A uvijek se veselim Sarajevu.


Materijal završen

Osim nastupa, pripremaju i novi album, a očekuje se da će u septembru izaći prvi najavni singl.

- Ako tempo nastupa ne bude prevelik. Što se tiče materijala, mi smo završili, sada čekamo taj dogovor šta bi ustvari bio prvi singl. Bili su drugačiji odgovori od članova benda, ko šta misli da treba izaći ili šta misli publika, vaše kolege i slično. A čim prvi singl izađe, uskoro će za njim i drugi i treći, a onda do Nove godine i cijeli album - kazao je Houra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.