NAJVEĆI FILMSKI DOGAĐAJ

Fondacija za kinematografiju i Sarajevo Film Festival potpisali najveći ugovor u historiji

Ovi iznosi su do sada ubjedljivo najveći koji su alocirani i dodjeljeni odabranim korisnicima u kategoriji komplementarnih djelatnosti

Sa potpisanog sporazuma. FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU SARAJEVO

A. O.

2.8.2022

Po odluci o izboru korisnika sredstava za komplementarne djelatnosti u kategoriji promocije BH filma na filmskim festivalima i smotrama danas su u prostorijama krovne filmske institucije za podršku bh. kinematografiji i razvoju bh. filma Predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonio Beus i Administrativni direktor Sarajevo film Festivala Dževad Mujan potpisali najveći ugovor o podršci realizaciji najvećeg filmskog događaja na Balkanu i prostoru Jugoistočne Evrope.

Prema uputama o raspodjeli budžeta od strane Vlade Federacije BiH a u okviru javnog poziva za podršku komplementarnim djelatnostima projekata promocije BH filma na festivalima i filmskim smotrama Fondacije je alocirala ukupni iznos od 500.000 KM.


Četiri filmska projekta

Shodno činjenici da je Sarajevo Film Festival u toku svog postojanja i djelovanja kako na regionalnoj, evropskoj i svjetskoj filmskoj sceni tako i u bh. javnosti prepoznat kao najveći promotor bh. kinematografije i bh. filma odluka Upravog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo bila je da se realizacija 28.SFF podrži sa najvećom sumom u historiji namjenjenoj jednom projektu u kategoriji komplementarnih djelatnosti i iznosom od 180.000 KM.

S obzirom da realizacija 28. Sarajevo Film Festivala kreće 12. avgusta jučer je održano i zvanično potpisivanje ugovora o podršci a tom prilikom je Mujan upoznao Beusa sa aktuelnim stanjem u pripremama ovogodišnjeg izdanja Festivala te mu uručio i ovogodišnje izdanje žurnala SFF.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo ove godine je u okviru podrške komplementarnim djelatnostima u kategoriji studentski film podržala četiri filmska projekta sa iznosom od gotovo 30.000 KM, u kategoriji očuvanja arhivske građe bh. kinematografije podržala Kinoteku BiH sa projektom arhiviranja i očuvanja i prezentiranja svih kratkih, dokumentarnih i igranih filmova na svim vrstama audiovizuelnih medija sa iznosom od 50.000 KM te u kategoriji promocija bh. filma na filmskim festivalima i smotrama podržala realizaciju ukupno 13 filmskih Festivala koji se realizuju u Bosni i Hercegovini te četiri projekta vezana za promociju bh. filma na filmskim smotrama. 

Najveći iznosi

Ovi iznosi su do sada ubjedljivo najveći koji su alocirani i dodjeljeni odabranim korisnicima u kategoriji komplementarnih djelatnosti.

U okviru kapitalnog projekta digitalizacije kino dvorana u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH na konkurs Fondacija u ovoj novoj kategoriji podrške se prijavilo 14 gradova i Javnih ustanova koje upravljaju kino dvoranama i trenutno i trenutno se vrši evaluacija potrebne opreme kako bi raspisali natječaj za objedinjenu isporuku opreme od dobavljača koji ponudi najbolje uvjete.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo želi kolektivu Sarajevo Film Festivala i svim korisnicima koji su podržani na ovogodišnjem konkursu uspješnu realizaciju događaja i projekata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.