IDE NA LIJEČENJE

Oskarovka otkrila da boluje od rijetkog oblika karcinoma: Rak je učitelj

Jedna stvar koju sam već shvatila je važnost zajednice, i produbljivanja vlastite zajednice kako ne bismo bili sami

Fonda: Ima 84 godine. Instagram

Piše: Avaz.ba

3.9.2022

Slavna glumica nagrađena Oskarom, Džejn Fonda (Jane) otkrila je da joj je dijagnosticiran karcinom te da ide na kemoterapiju.

U objavi na Instagramu,  84-godišnjakinja je otkrila da boluje od ne-Hodgkinovog limfoma. Fonda ga je opisala kao vrlo izlječiv rak.

Napisala je da se osjeća sretnom jer ima zdravstveno osiguranje i pristup najboljim ljekarima i tretmanima.


- Shvaćam, i to je bolno, da sam privilegirana u ovome. Gotovo svaka porodica u Americi u jednom ili drugom trenutku morala se suočiti s rakom i previše njih nema pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi koju ja primam, a to nije u redu - poručila je Fonda.

Ne-Hodgkinov limfom je oblik raka koji se razvija u limfnom sistemu. Fonda je napisala da će proći kroz šest mjeseci kemoterapije, ali da neće dopustiti da išta od ovoga ometa njen klimatski aktivizam.

- Rak je učitelj i obraćam pažnju na lekcije koje mi nosi. Jedna stvar koju sam već shvatila je važnost zajednice, i produbljivanja vlastite zajednice kako ne bismo bili sami. A rak, uz moju dob - gotovo 85 godina - definitivno uči važnosti prilagodbe novim stvarnostima - poručila je Fonda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.