DUBROVNIK

Bh. oskarovac Tanović: Sreća pa mi nemamo političke korektnosti u ovim krajevima

Ja se stalno svađam sa svojim koleginicama koje tvrde da je politička korektnost imati šest reditelja i šest rediteljki, rekao je Tanović

N. Aj. / Nova.rs

16.9.2022

Danis Tanović. Printscreen/Nova.rs

Bh. oskarovac Danis Tanović predvodio je polufinalno ocjenjivanje u kategoriji Telenovela za 50. Međunarodnu nagradu Emi koje je održano u Dubrovniku.

Tom prilikom Tanović je govorio za Nova.rs i otkrio koji su bili njegovi kriterijumi ocjenjivanja telenovela za Emi nagrade.

- Kriterijumi su svuda isti, ne razlikuje se telenovela u suštini od nečeg drugog. Imali smo sada priliku da pogledamo više od pola telenovela koje su nominovane i tu odmah vidite koji reditelj zna da barata kamerom, reditelja koji je radio sa glumcima, vidite glumce koji su dobri. Vidite i manjkavost scenarija ili neke dobre stvari u scenariju. Sve su to elementi koje nalazite i u filmu, i u seriji i u telenoveli - kazao je Tanović.

Reditelj je otkrio i koliko se snimanje serija i filmova razlikuje danas u odnosu na prije deset godina.

- Jako se razlikuje, prvo u kontekstu novca koji se ulaže, budžet postaje sve veći i ozbiljniji. Direktori fotografija koji su nekada radili na filmovima sada rade na serijama. Čak i neki veliki reditelji za koje nikada ne biste pomislili, recimo Finčer (David Fincher, op.a.), koji je napravio "House of Cards", ko bi prije nekoliko godina pomislio da će on raditi serije. Serije je zanimljivo raditi jer imate vremena da ostanete s likom koji pratite, s pričom. Imate vremena da uđete u neke stvari koje u filmu, ako traje duže od dva sata, već postaje malo težak za gledanje. Serije je lakše gledati, može da se napravi pauza, a ona se bave i ozbiljnim temama - kazao je bh. reditelj.

Danis Tanović se osvrnuo i na političku korektnost koja je sve prisutnija.

- Sreća pa mi nemamo političke korektnosti u ovim krajevima. Teško je kratko odgovoriti na to pitanje. Ja se stalno svađam sa svojim koleginicama koje tvrde da je politička korektnost imati šest reditelja i šest rediteljki, a moj stav je da bude i 12 ženskih reditelja ako su napravile bolje filmove. Dobro je što su te stvari oko političke korektnosti počele da se dešavaju, ali se bojim da smo krenuli da idemo u neku drugu krajnost koja će prozvesti kontraefekte - istakao je Tanović.

Na ovom linku možete pogledati kompletan video intervju Tanovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.