IZNENADIO PUBLIKU

Novo zanimanje Breda Pita: Otvorio izložbu svojih skulptura

Glumac se navodno okušao u lončarstvu nakon razvoda od Anđeline Đoli

Kejv, Hausig i Pit. Agencije

L. S. R.

20.9.2022

Glumac Bred Pit (Brad Pitt, 58) iznenadio je mnoge kada je u subotu debitirao kao kipar na grupnoj izložbi u Muzeju umjetnosti "Sara Hildén u finskom Tampereu, piše "Guardian".

Skulpture poznatog glumca na izložbi su osvanuli zajedno s keramičkim radovima muzičara  Nika Kejva (Nick Cave, 64) i radovima umjetnika  Tomasa Hausiga (Thomas Houseag, 50) povodom izložbe "Mi" (We), koja će biti otvorena do 15. januara 2023. godine.

Izloženo je Pitovih devet radova, jedan od njih je veliki gipsani panel koji predstavlja pucnjavu. Bio je tu i niz silikonskih skulptura u obliku kuće, od kojih je svaka pogođena mecima različitog kalibra.


- Ovdje se radi o samorefleksiji. Radi se o tome gdje sam pogriješio u svojim vezama, gdje sam učesnik. Za mene, ovo je proizašlo iz onog što nazivam radikalnom inventurom sebe, postajem stvarno brutalno iskren prema sebi i uzimam u obzir one koje sam možda povrijedio te trenutke u kojima sam pogriješio - rekao je Pit na otvaranju.

Glumac se navodno okušao u lončarstvu nakon razvoda od Anđeline Đoli (Angelina Jolie, 47) te je provodio i do 15 sati dnevno u Hausigovom studiju u Los Anđelesu još 2017. godine. Za GQ je rekao da svoje bavljenje keramikom ne smatra umjetnošću, već kao samačku, vrlo tihu i taktilnu vrstu sporta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.