NAGODBA SA SUDOM

Oskarovac priznao krivicu za seksualno uznemiravanje žene, ali ne ide u zatvor

Žene koje su optužile Kubu Gudinga mlađeg rekle su i da je imao poseban tretman zbog svog statusa slavne osobe

Kuba Guding mlađi na suđenju. AP

Avaz.ba

14.10.2022

Američki glumac Kuba Guding mlađi (Cuba Gooding Jr.) postigao je dogovor sa sudom i tako izbjegao zatvorsku kaznu nakon optužbi za seksualno zlostavljanje, što su žene koje su ga optužile kritizirale rekavši da je imao poseban tretman zbog svog statusa slavne osobe.

Oskarovac se s prvim optužbama suočio 2019. kada su ga optužile najmanje tri žene, a najmanje njih 30 optužilo ga je za zlostavljanje u rasponu od seksualnog uznemiravanja do silovanja, što je rezultiralo kaznenim postupkom i dvjema neriješenim tužbama.

Guding je priznao krivicu zbog čega mu je prijetila zatvorska kazna, no kasnije je izmijenio svoje priznanje kako bi izbjegao suđenje zbog kriminalne radnje i postigao nagodbu sa sudom u sklopu koje je odlazio na terapiju i da u periodu od šest mjeseci nije bio uhapšen. Žene koje su ga optužile smatraju da ih je sud oštetio i onemogućio im da istjeraju pravdu.

Sporazum o priznanju krivice u slučaju Gudinga od početka je neobičan, navode inozemni mediji. Od njega se tražilo da prizna seksualno uznemiravanje i da se izvini, no bez da zapravo prizna krivicu  za bilo koju povezanu optužbu.


Mnoge od žena koje optužuju Gudinga za zlostavljanje traže pravdu putem tužbi koje podnose na državnim i saveznim sudovima na Menhetnu, a među njima je i tužba u kojoj se glumca tereti za silovanje u avgustu 2013.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.