60. ROĐENDAN INDEXA

Vlado Pravdić za "Avaz": Šta sam zapamtio iz rada s Davorom, Bodom i Fadilom

Tek sa 72 godine otkrio sam ljepotu putovanja samo s rancem

Milić Vukašinović, Vlado Pravdić i Zoran Redžić. Avaz

Piše: L. Sarajlić-Ramović

15.10.2022

Povodom 60. rođendana legendarnih „Indexa“ bit će održano pet koncerata u regionalnim centrima. Turneja počinje 23. oktobra u Ljubljani, u Cankarjevom domu, a dan kasnije na redu je zagrebački „Lisinski“.

U rodnom gradu „Indexa“ rođendanski koncert najavljen je za 25. oktobar u kultnom Domu mladih. Veliki interes vlada za ovaj koncert.

Na koncu, 27. i 28. oktobra, koncerti će biti održani u Beogradu u MTS dvorani, odnosno Skoplju, u koncertnoj dvorani Filharmonije. Producent ovog projekta je Tomislav Kašljević.

Pomiješane emocije

Sarajevska koncertna proslava, uz neke od članova „Indexa“, okupit će sjajne izvođače: Branka Đurića Đuru, Harija Mata Harija, Dadu Topića, Nenu Belana, Zorana Predina, Dejana Cukića, Amela Ćurića, Nermina Puškara, Dinu Jelusića, Tamaru Todevsku, Željku Katavić-Pilj, Sašu Dragaša, Aidu Mušanović-Arsić, Tifinu kćerku Saru Vojičić, Alena Mustafića i druge.

Pratit će ih muzičari Fadil Redžić, Peco Petej, Neno Jurin, Sinan Alimanović, Vlado Pravdić i drugi.

Oni će izvoditi hitove „Indexa“, najdugovječnije i jedne od najznačajnijih bosanskohercegovačkih grupa, ali i jedne od najboljih ex-yu grupa, koja je žarila i palila od 1962. do 2001. godine.

„Balada“, „Bacila je sve niz rijeku“, „Da sam ja netko“, „Plima“, „Sanjam“ evergrini su koji se pjevaju i danas, kada više nema Davorina Popovića, Bode Kovačevića, Đorđa Kisića...

Vlado Pravdić javnosti je poznat kao klavijaturista „Bijelog dugmeta“, u ranim godinama svog muzičkog djelovanja svirao je i s „Indexima“. Ovaj rođeni Sarajlija, koji je godinama živio u Americi, a sada, kako kaže, luta po Evropi, za „Avaz“ je govorio o predstojećim koncertima, prijateljima, privatnom životu...

S kakvim emocijama dolazite u rodni grad na koncertnu proslavu 60. rođendana "Indexa"?

- To se u našim godinama zovu "pomiješane emocije". Veselim se da ponovo vidim stare drugare muzičare, ali bit ću i tužan što neće biti nekih koji su morali biti tu. Ipak, veselit ćemo se životu. Pa tek smo u osmoj deceniji, bit će još proslava...

 Za publiku ste Vi ostali upamćeni kao član "Bijelog dugmeta", mnogi ne znaju za Vaš period u "Indexima".

- Da, s „Indexima“ sam bio od 1971. do 1973. godine. Te godine su Davor i Bodo otišli u vojsku, a ja nastavio s grupom "Jutro", koja je od 1. januara 1974. nastavila kao "Bijelo dugme". Zanimljivo je da sam s „Indexima“ nastupio u Skenderiji 1972., povodom 10. godišnjice i, evo, sad ću biti i za 60. godišnjicu.

Posljednji put u javnosti ste bili 2005. kada su se desila tri koncerta "Bijelog dugmeta". Šta se s Vama dešavao u međuvremenu?

- Do prije dvije godine sam bio u Americi i onda sam se vratio u Evropu i sada samo putujem. Uvijek sam volio da putujem, a nedavno sam se samom sebi smijao kako sam tek sa 72 godine otkrio ljepotu putovanja samo s rancem.


Divno osvježenje

Vlado Pravdić s producentom Tomislavom Kašljevićem. Avaz

 Koliko je danas muzika prisutna u Vašem životu?

 - Aktivno se muzikom ne bavim, u nekom profesionalnom smislu. Ovo okupljanje „Indexa“ je divno osvježenje.

 Po čemu pamtite Vaš period u "Indexima"?

- U „Indexe“ sam došao jako mlad, bila mi je samo 21 godina. Bodo, Fadil i Davor su bili tri godine stariji što je u tom uzrastu mnogo. Ipak, sva trojica su se prema meni odnosili kao ravnopravnom članu, a ja sam od prvog dana imao osjećaj kao da zajedno radimo već godinama. Uzajamno poštovanje je ono što sam zapamtio iz rada s tom trojicom izuzetnih ljudi.




Mnoga toga nas vezuje

Jeste li u kontaktu s ostalim članovima "Dugmeta"?

- U kontaktu sam sa Zoranom Redžićem i Željkom Bebekom. Kad nam se putevi sretnu, ispričamo se i opet svako svojim putem. Ipak nas puno toga vezuje.



Slike koje ne blijede

 Koncertu u Domu mladih se sigurno radujete.

   - Veselim se da ponovo uđem u prostor u kojem je nastalo toliko bitnog pred kraj šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Te slike meni ne blijede. Zanima me koliko slika će mi ponovo izroniti. Kad bi to nekako moglo da se zabilježi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.