NJIHOVE PRIČE

Od muškaraca do svjetskih ljepotica: Bosanka koja je promijenila spol najpoznatija

Neki od najpoželjnijih muškaraca i žena na svijetu su transrodne osobe, a modna industrija im je samo pomogla da naglase svoju transrodnost

Ines Rau. Instagram

Piše: N. S. - N. A.

25.10.2022

Tokom posljednjih deset godina došlo je do velikog porasta broja trans žena i muškaraca u modnoj industriji. Agencije i vrhunski brendovi zauvijek mijenjaju industriju tako što ih uključuju u nove revolucionarne kampanje.

Neki od najpoželjnijih muškaraca i žena na svijetu su transrodne osobe, a modna industrija im je samo pomogla da naglase svoju transrodnost. 

100 najljepših žena

Andreja Pejić je rođena kao Andrej 1991. godine u Tuzli, a roditelji su joj se razveli ubrzo nakon njenog rođenja. Brata Igora i nju odgajale su majka i baka, a BiH su napustili tokom rata.

Andrej Pejić je 2014. godine prošao kroz operaciju promjene spola te promijenio ime u Andreja.

 Od 2000. godine Andreja živi u Australiji. Čuveni magazin FHM 2011. proglasio je jednom od 100 najljepših žena na svijetu. Može se pohvaliti i činjenicom da je prvi trans model koji je otvoreno progovorio o svom identitetu u „Vogueu“.

Srbijanski dizajner Marko Mitanovski promijenio je nedavno spol, a nakon što je ta vijest odjeknula u javnosti on je ponosno pokazao kako sada izgleda, kao Mia. Nakon mukotrpnog i višegodišnjeg procesa, on je sada žena koja oduševljava ljepotom zbog čega je mnogi upoređuju i sa Severinom. Poznat je po tome što je sarađivao s Lejdi Gagom (Lady Gaga).

Ines Rau - Avaz
Andreja Pejić - Avaz
Mia Mitanovski - Avaz
Indija Mur - Avaz
Kejtlin Džener - Avaz

Valentina Sampaio prvi je transrodni model brenda „Victoria’s Secret“. Ona je prva trans osoba koja je krasila naslovnicu prestižnog „Vouge“ 2017. godine. Također je bila zaštitno lice brojnih brendova ljepote, uključujući „L'Oreal“, „Marc Jacobs“ i „Dior“. 

Dugo čekanje

Kejtlin Džener (Caitlyn Jenner) je nekada bila muškarac Brus Džener (Bruce), koji je i prije tranzicije bio poznat javnosti kao jedan od članova porodice Kardašijan-Džener, odnosno kao bivši muž Kris Džener (Chris).

Bivši olimpijac Brus je punih 35 godina maštao o tome da promijeni spol ali da je tada upoznao Kris Džener, zaljubio se, a onda je odustao od svoje namjere da to uradi. Ipak, nakon tri braka i desetoro djece postao je žena, ispunio je svoju želju, ali se špekulira da mu je sada krivo zbog toga.

Indija Mur (Indya Moore) je transrodni model i glumica koja preferira upotrebu zamjenice „ono“. „Ono“ je poznato po ulozi anđela u hit seriji “Pose”. Nedavno je ušla na listu najutjecajnijih ljudi na svijetu po izboru časopisa „Time“.

Djevojka Kilijana Mbapea

Jedan od najboljih nogometaša današnjice Kilijan Mbape (Kylian Mbappé) je u vezi s prekrasnom Ines Rau, koja je porijeklom iz Alžira. Ova 32-godišnja ljepotica imala je samo 16 godina kada je odlučila promijeniti spol te je tako u tinejdžerskoj dobi od dječaka postala djevojka.

Prema njenom priznanju, osjećala se zarobljenom u tijelu muškarca te je jedva dočekala pretvoriti se u pravu ženu. Ines je jedna od najpoznatijih transrodnih manekenki svijeta, a 2017. je postala i prva transrodna osoba koja je pozirala za naslovnicu „Playboya“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.