GVINET PALTROU

Za nju tvrde da je bila najveća ljubav Breda Pita: Zakazali su vjenčanje, ali je brzo odustala od njega

Obilježila je devedesete godine ulogama u filmovima "Sedam", "Emma", "Savršeno ubistvo" i "Talentirani gospodin Ripley", a onda je prije 18 godina postala majka i drastično smanjila pojavljivanje na filmskom platnu.

Gvinet Paltrou. Jordan Strauss / Invision / AP, File

S. S. / Story.hr

1.11.2022

Glumački pedigre Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow) naslijedila je od roditelja koji su joj pomogli da uđe u filmsku industriju. Talent je dokazala u brojnim filmovima, ali nakon osvojenog Oskara ova Amerikanka, koja slavi 50. rođendan, počela se okretati pseudoznanosti koju promovira na svom lifestyle portalu Goop, piše Story.hr.

Obilježila je devedesete godine ulogama u filmovima "Sedam", "Emma", "Savršeno ubistvo" i "Talentirani gospodin Ripley", a onda je prije 18 godina postala majka i drastično smanjila pojavljivanje na filmskom platnu.

Gvinet Kejt Paltoru  tada je puno više značila porodicu nego priznanja koje je dobila za ulogu Viole de Leseps u romantičnom historijsko-fantastičnom filmu "Zaljubljeni Šekspir" iz 1998. godine. Za tu ulogu dobila je brojne nagrade, uključujući i Oskar za najbolju glumicu. No ta 1999., godina kada je nagrađena Oskarom, u očima Gwinet, ali i njenih kolega, zauvijek će ostati obojena negativnim emocijama. Ne samo da su mnoge zvijezde i filmski kritičari vjerovali da postoji mnogo boljih filmova koji zaslužuju Oskare dodijeljene "Zaljubljenom Šekspiru", mnogi su mislili da postoje talentiranije glumice čije su izvedbe nadmašile Gvinetinu.

Usto, govor zahvale bio je predug i toliko plačljiv da je gledateljima postalo nelagodno. Mnogima je ta dodjela i danas trn u oku pa je glumica Glen Klouz prije dvije godine otvoreno izjavila i u medijima uporno ponavljala da Gvinet nije zaslužila tog Oskara te da je trebao ići u ruke Fernande Montenegro za film "Glavnu stanicu". Ginet se tada takmičila s velikim glumačkim imenima, kao što su Kejt Blančet (Cate Blanchett), Meril Strip (Meryl Streep) i Emili Vatson (Emily Watson), ali svejedno je zlatni kip završio u njenim rukama.

- Sjećam se kad je Gvinet Paltrou osvojila Oskara i pobijedila nevjerojatnu glumicu u "Glavnoj stanici". Pomislila sam: "Šta? Kako je to moguće? To nema smisla” - izjavila je Klouz u videu koji je brzo postao viralan.

Dodjela nije ostala u lijepom sjećanju

Ni Gvinet dodjela nije ostala u lijepom sjećanju. Umjesto da slavi, tada 26-godišnja glumica skrivala se i preispitivala.

- Bila sam s roditeljima u njihovoj kući u Santa Monici i skrivala se tri sedmice. Bilo je tako intenzivno. Usamljenost je prava riječ, bilo je stvarno čudno - priznala je Gvinet lani u podcastu ‘Anna Faris Is Unqualified’.

- Bilo je to čudno i nadrealno vrijeme. Nekako vam je neugodno što ste nominirani za Oskar, imate sindrom varalice i mislite: “Ne mogu vjerovati da se ovo događa. Čak nisam tako dobra glumica. Mrze li me svi? - rekla je tom prilikom.

Iako je 1999. dokazala da jest dobra glumica filmom "Talentirani gospodin Ripley", nesigurnost se odrazila na njenu karijeru. Nakon nagrađenog "Zaljubljenog Šekspira", dobivala je sve manje pažnje, a hvalospjevi kritike polako su slabili. Poslije je rekla da nije bila spremna za pritisak koji je uslijedio nakon Oskara, što je dovelo do nekoliko loših filmskih izbora. Nažalost, pobjeda na neki način znači i prokletstvo, a u slučaju Gvinet ta je rečenica itekako istinita. Unatoč nesretnom Oskaru, Gvinet je tada u životu imala sve - slavu, novac i status. No i dalje je bila nesretna. Zapravo, uoči Oskara već je spoznala da je gluma ipak ne ispunjava onoliko koliko je priželjkivala.

Štaviše, ova danas 50-godišnjakinja tada se pitala: "Ko sam uistinu?" i “Koja je moja životna svrha?” Već je u 90-ima, na vrhuncu karijere, počela shvatati da je Holivud neće trajno i dublje ispuniti. O tome je iskreno govorila u prvoj epizodi svoje hit-serije na Netflixu ‘The Goop Lab With Gwyneth Paltrow’.

- Kad sam osnovala Goop 2008., pomislila sam: "Moj je poziv nešto drugo osim ljubljenja s Metom Dejmonom na filmskom platnu ili bilo čega takvog" - objasnila je.

Nominirana za Zlatni globus

Uz Goop, wellness i lifestyle kompaniju, odnosno brend, povremeno se znala, a i dalje se zna pojavljivati u filmovima, kao što je "Dokaz" iz 2005. za koji je nominirana za Zlatni globus za najbolju glumicu u kategoriji drame. Okušala se i u sadržaju namijenjenom djeci audioknjigom "Brown Bear and Friends" pa je 2009. nominirana za nagradu Grammy za najbolji dječji album, a dvije godine poslije osvojila je nagradu Primetime Emmy za najbolju gostujuću glumicu u humorističnoj seriji za ulogu Holly Holliday u seriji ‘Glee’. Glumila je i lik Peper Pots (Pepper Potts) od 2008. do 2019. u Marvelovim filmovima. Stoga bi bilo nepravedno reći da je otišla iz Hollywooda ili da je loša glumica samo zato što želi raditi i nešto drugo.

Još od 1995. zaštitno je lice parfema Pleasures brenda Estée Lauder, a bila je i zaštitno lice američke modne marke Coach. Može se pohvaliti i da je autorica nekoliko kuharica. Uostalom, sumnjamo da će ikada uistinu otići iz glume jer joj je ta profesija doslovno zapisana u genima. Njezina majka Blajt Daner (Blythe Danner) slavna je glumica, a pokojni otac Brus Paltrou (Bruce Paltrow) bio je filmski producent i redatelj. Mlađi brat Džejk (Jake) je redatelj i scenarist, što je također dokaz da umjetnički geni prevladaju u ovoj porodici. Nije mala stvar ni što joj je kum hvaljeni redatelj Stiven Spilberg (Steven Spielberg). On joj je i dao prvu veću ulogu u svome hitu "Kuka" gdje je kao 19-godišnjakinja glumila Vendi (Wendy). Premda je od porodičnih veza mogla mnogo više profitirati u svijetu glume, upravo su porodica i miran život temeljne vrijednost koje njeguje. Nikad nije uživala u tome da javnost opsesivno prati njezin život, što ju je pogotovo pogađalo nakon što je snimila "Zaljubljenog Šekspira". Upravo su pritisci s kojima se susreću mlade glumice doveli do toga da sjaj glume za nju počne blijedjeti.

- Teško je biti osoba koja proživljava svaki svoj prekid u svakom novinskom naslovu, kada te kritiziraju za sve što kažeš i nosiš. Teško je pustiti korijenje, a ja sam porodični tip. Volim biti sa starim prijateljima, kuhati i grliti svoju djecu. Ne želim biti sama u hotelskoj sobi u Budimpešti šest sedmica. Jednostavno nisam takva osoba - objasnila je glumica radijskom voditelju Brusu Bozi (Bruce) na radiju SiriusXM prije dvije godine.

Tada je govorila i o utjecajnom filmskom producentu i seksualnom predatoru Harviju Vajnstajnu (Harvey Weinstein) zbog kojeg je također izgubila strast prema glumi. Vajnstajn je glumici bio šef jer je godinama bio predsjednik produkcijske kuće Miramax, uključujući i za nju ključne 1999. godine.

- Ako sve rečeno spojite s činjenicom da sam, da budem potpuno iskrena, imala jako grubog šefa veći dio svoje filmske karijere u Miramaxu, logično je da se čovjek pita je li gluma stvarno njegov poziv - izjavila je Gvinet koja je kao i brojne druge kolegice Vajnstajna optužila za seksualno uznemiravanje.

Kris sreću pronašao s glumicom Dakotom Džonson

Glumici nije bilo lako ni zato što su mediji nemilosrdno secirali svaki dio njenog života. Svojim je vezama uvijek plijenila pažnju, naročito onom s Bredom Pitom (Brad Pitt) s kojim je skoro završila u braku. Imala je 24 godine kada su se zaručili, u vezi su bili od 1994. do 1997., a zajedno su glumili u trileru "Sedam". Naizgled su bili savršen par, a zaruke su prekinuli jer Gvin tada nije bila spremna za brak. Poslije je priznala da je iz te prve veze s drugom veoma slavnom osobom naučila koliko je potrebna diskrecija kad je riječ o ljubavnom životu.

Iste godine kad je prekinula s Bredom, počela je izlaziti s Benom Aflekom (Affleck), a sarađivali su i na "Zaljubljenom Šekspiru". Iako su se razišli u januaru 1999., Paltrou je nagovorila Afleka da glumi s njom u filmu "Bounce" iz 2000. i tako su obnovili vezu. Sreća je kratko trajala pa su 2000. zauvijek prekinuli, ali ostali su dobri prijatelji. U najtežem životnom razdoblju, tri sedmice nakon smrti oca, u oktobru 2002. upoznala je Krisa Martina (Chris), pjevača britanskog benda Coldplay. Coldplayev hit ‘Fix You’ posvećen je upravo Brusu, a tekst je pjevač napisao kako bi pomogao Paltrou da prebrodi tugu. Kris i Gvinet vjenčali su se iduće godine, a glumica je bila trudna s njihovim prvim djetetom, kćeri Apple. Dvije godine poslije dobili su i sina Mozesa čije je ime inspirirano pjesmom koju je Khris Martin napisao za Paltrou. Premda mu je bila inspiracija za brojne stihove, par se razišao nakon deset godina braka.

Poslije je izjavila da joj je u odnosu s Krisom uvijek nedostajalo ono nešto i da nikad nije osjećala stopostotnu bliskost. Svakako nije pomoglo ni to što je glumica patila od postporođajne depresije nakon rođenja drugog djeteta. Razišli su se u humanom ozračju, a ona je razvod opisala kao svjesno razdvajanje. U službenoj objavi za medije citirala je svog liječnika Habiba Sadegija (Sadeghi) i njegovu suprugu stomatologinju Šeri Semi (Sherry Sami), koji svjesno razdvajanje objašnjavaju kao "sposobnost razumijevanja da je svaka iritacija i svađa u braku signal da pogledamo u sebe i identificiramo negativan unutrašnji objekat koji treba iscjeljenje". Iz te perspektive ne postoje negativci nego samo dvoje ljudi. Dakle, nije riječ o odnosu nego o ljudima kao pojedincima. S Krisom se dogovorila da zajedno odgajaju djecu i premda je na početku to bio popriličan izazov, danas Gvinet Krisa smatra ne samo prijateljem, nego i bratom.

- On mi je kao brat. On je moja porodica. Volim ga i dalje - izjavila je nedavno.

Kris je sreću pronašao s glumicom Dakotom Džonson (Johnson), a Paltrou je, i prije nego što je predala zahtjev za razvod, počela izlaziti s producentom Bredom Falčukom (Brad Falchuk). Upoznali su se 2010. na snimanju serije ‘Glee’, vezu su počeli 2014., a vjenčali su se 2018. godine. U braku s Falčukom spoznala je da je gluma više ne ispunjava.

- Kada sam glumila, stvarno sam izgarala. Snimala sam od tri do pet filmova godišnje i došla sam do tačke kad sam se i zbog malih stvari, kao što su sjedenje u kombiju na snimanju ili šminkanje, pitala mogu li sve to podnijeti - priznala je prije dvije godine, a do prijelomnog trenutka došlo je kada je rodila prvo dijete.

O Goopu

- U posljednjem filmu u kojem sam glumila bila sam trudna s kćeri. Riječ je o filmu "Dokaz", adaptaciji predstave koju sam radila u Londonu i tad sam rekla: “Dosta mi je. Ne mogu više.” Imala sam jutarnje mučnine, umirala sam i uz to imala monologe od pet stranica. Kada sam dobila kćer, znala sam da će mi to uzeti velik dio slobodnog vremena i zato više nisam htjela glumiti - objasnila je.

Tako dolazimo do Goopa, Gvinetine velike ljubavi, ali i vječnog izvora kritike. Gup je započeo kao sedmični newsletter kojem je cilj bio potaknuti čitatelje da njeguju svoj unutarnji aspekt, ali brzo je prerastao u webshop i uspješnu tvrtku, a danas ima i dva uspješna serijala na Netflixu. Možda uspjeh dijelom duguje i imenu jer se za naziv Goop odlučila nakon što joj je neko rekao da uspješne internetske tvrtke imaju dva spojena slova ‘o’ u nazivu. S druge strane, služi i kao nadimak jer su njezini inicijali G. P. pa je logično bilo staviti dva o između i tako je nastao Gup.

- Htjela sam da to bude riječ koja ne znači ništa, a mogla bi značiti bilo što - jednom je prilikom dodala.

Danas je Goop mnogo toga. Proširio se na internetsku trgovinu, surađuje s modnim markama, pokreće pop-up trgovine i wellness okupljanja, a dostupan je i u obliku tiskanog časopisa i podcasta. No koliko god uspješan bio, Goop i Gvinet ne prestaju biti meta kritike. Posebno je bijesna naučna zajednica jer smatraju da Goop promiče nedokazane tretmane temeljene na pseudoznanosti. Negativne reakcije izazvalo je i promoviranje skupih proizvoda te promicanje medicinski i naučno nemogućih tretmana, od kojih mnogi imaju štetne posljedice. Primjerice, velika kontroverza stvorila se zbog vaginalnih jaja od žada, opasnog uređaja za klistiranje s kavom, kao i naljepnica za tijelo Body Vibes za koje se tvrdilo da u ravnotežu dovode energetsku frekvenciju tijela i za koje je Goop lažno tvrdio da su načinjene od materijala koji je razvila NASA. Zbog nesretnih jaja od žada i iznesenih medicinskih tvrdnji Goop je završio na sudu, ali na kraju je postignuta nagodba.

No takve situacije kao da više pomažu brendu nego što mu odmažu. Svijet možda poludi svaki put kada Goop izbaci neki suludi proizvod po paprenoj cijeni, primjerice svijeće koje mirišu kao vagina, ali svejedno se sve rasprodaju u rekordnom roku i čini se da im ništa ne može naštetiti. Štoviše, svako ismijavanje Goopovih proizvoda dodatna je reklama. Primjera radi, voditelj Stephen Colbert ismijavao je proizvode Goop u svojoj emisiji ‘The Late Show With Stephen Colbert’, što Gvinet ne samo da nije smetalo, nego se pojavila u skeču te emisije naizgled ismijavajući pristup svoje tvrtke. Da stvar bude bolja, Jill Avery, analitičarka brendova, primijetila je da je Goopov odgovor na kritike dobro osmišljen i svrha mu je ojačati brend te ga približili kupcima. Tome pomaže i referiranje brenda na feminizam, tradicionalnu azijsku medicinu, istočnjačke filozofije općenito te antiestablishment politiku, što su sve trendi pojmovi od kojih i Goop, ali i brendovi općenito dobro zarađuju. No što više inzistiraju na ovim terminima i pokušavaju se prikazati kao tvrtka koja plasira korisne proizvode, to su im odvjetnici više za vratom. Tako je organizacija Truth in Advertising Watchdog prije dvije godine podnijela žalbu okružnim tužiteljima Kalifornije u kojoj se navodi da se Goop nastavio baviti lažnim marketingom, čak i nakon što ga je država Kalifornija tužila ranije te godine i pristao se suzdržati od iznošenja bilo kakvih tvrdnji o učinkovitosti bilo kojeg od svojih proizvoda bez kompetentnih i pouzdanih znanstvenih dokaza koji potkrepljuju te tvrdnje u razdoblju od pet godina.

Okreće veliki novac

U žalbi TINA.org navodi se da Goop tvrdi da su njihovi proizvodi klinički dokazani u liječenju tjeskobe, depresije, opsesivno-kompulzivnog poremećaja i sličnih stanja. Treba ipak reći da su Goopovi dokumentarni serijali na Netflixu ‘The Goop Lab With Gwyneth Paltrow’ i ‘Sex, Love And Goop’ u najmanju ruku zanimljivi, zabavni i vrhunski producirani, a to je ono što prosječan gledatelj želi. Prvi serijal pokriva pseudoznanstvene teme o energetskom iscjeljivanju, psihodeličnim lijekovima, terapiji ledenom vodom, ritualima protiv starenja, medijima i ženskoj seksualnosti, dok se drugi bavi isključivo seksom, odnosno seksualnim traumama i raznim tehnikama iscjeljenja. Oba su izazvala kontroverzu, a kritičari su tvrdili da je prikazivanje na Netflixu pobjeda pseudoznanost. No činjenica je da na početku svake epizode jasno stoji da se ništa rečeno ne temelji na naučnim činjenicama te da se svaki gledatelj treba konsultovati s ljekarom ako želi isprobati neke od navedenih rituala i tretmana.

Uostalom, wellbeing je trend, a svijet je preplavljen kojekakvim samoprozvanim terapeutima, coachevima i duhovnjacima. Dok postoji potražnja za takvim stručnjacima, odnosno dok postoje ljudi koji više vjeruju u ozdravljenje ubodom pčele i odlazak mediju umjesto ljekaru, nikakvi sudovi neće zaustaviti ljude koji koriste usluge raznih nadriučitelja.

Da, Gvinet okreće veliki novac pomoću Goopa, ali odgovornost je i na nama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.