PRIKAZUJE SE U BH. KINIMA

Historijski akcioni spektakl "Žena kralj" u ozbiljnoj konkurenciji za Oskare

Kako se u filmu očekuje okrunjenje glavne junakinje Naniske za kralja, tako i publika priželjkuje nominaciju za Oskara za Vajolu Dejvis

Vajola Dejvis kao Naniska na setu. Promo

N. Aj.

3.11.2022

Akcioni historijski spektakl "Žena kralj" (The Woman King) inspirisan istinitim događajima prolazi jako dobro kod kritike i publike kako u svijetu tako i u BiH i očekuje nominacije za zlatne kipove.

Uz dosadašnju zaradu od gotovo 90 miliona dolara film "Žena kralj" nastavlja s prikazivanjem, kako u kinima širom svijetlm, akcione scene i izvedba glumaca privukle su i znatan udio muškaraca da pogledaju "Ženu kralj". Još od premijere filma sredinom septembra na Ta, tako i u bh. kinima. Iako je prvenstveno, s obzirom na naslov i radnju, uglavnom veći interes ženske publike za ovakav fioronto Film Festivalu, "Ženu kralj" su gurnuli u prvi plan za nominacije za Oskara. I to čak u nekoliko kategorija!

Kao potencijalne kategorije nominacija spominju se originalna muzika filma, odnosno, Terens Blanšard (Terence Blanchard) koji već ima dvije nominacije od ranije (Da 5 Bloods, BlacKkKlansman) te je sarađivao s rediteljicom filma Đinom Prins-Bajtvud (Gina Prince-Bythewood). Upravo se i Đina spominje na popisu u kategoriji za najbolju režiju. Njen angažman oko ovog filma je neizmjeran jer se kod fizičkih priprema pridružila ekipi kako bi stvorila bolju atmosferu i hemiju pred snimanje filma. Drugim riječima, upravo je zajedništvo ono čime je ostvaren puni potencijal filma.

Zajedništvo su istaknule i Lašana Linč (Lashana Lynch) i Tuso Mbedu (Thuso Mbedu) koje se nalaze na potencijalnom popisu nominacija za nagradu za najbolju sporednu glumicu. Upravo se i njihovi likovi, Navi (Nawi) i Izogi (Izogie), u filmu veoma zbližavaju. Nominaciju za zlatni kip mogla bi očekivati i dizajnerica Gerša Filips (Gersha Phillips) čije su upečatljive ratne uniforme Agodži ratnica ostavile snažan dojam za potencijalnu nominaciju u kategoriji najbolje kostimografije.

Sam naslov filma proizlazi iz činjenice da je narod Dahomeja vjerovao u legendu dva kralja. Preciznije, o muškarcu i ženi koji su potpuno jednaki. Kako se u filmu očekuje okrunjenje glavne junakinje Naniske (Nanisca) za kralja, tako i publika priželjkuje nominaciju za Oskara za Vajolu Dejvis (Viola Davis). Ona već po tom pitanju drži rekord kao tamnoputa glumica s najviše nominacija u historiji Holivuda a ovo bi joj bila čak 5. nominacija. Ako Vajola za ulogu Naniske osvoji Oskara za najbolju glavnu glumicu, čime bi postavila još nekoliko rekorda, zasigurno će ostati zapisana zlatnim slovima u filmskim knjigama. A iznenađenje ne bi bilo ni da se "Žena kralj" pojavi među nominiranima za najbolji film.

"Žena kralj" je izvanredna priča o Agodži, ratnicama koje su štitile afričko kraljevstvo Dahomej početkom 19. stoljeća vještinama i energijom koji još nikad nisu bili viđeni. Inspirisan istinitim događajima, "Žena kralj" prati emotivno epsko putovanje zapovjednice Naniske kako obučava sljedeću generaciju ratnica i priprema ih za bitku protiv neprijatelja koji je odlučio uništiti njihov način života. Za neke stvari vrijedi se boriti.

U distribuciji C2 film, zvaničnog zastupnika studija "Sony" za kino distribuciju u BiH, film se od prije 7 dana prikazuje na repertoaru svih kina u BiH, a od danas je i na repertoaru bioskopa u Prijedoru i Trebinju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.