PREMIJERA NA SFF-U

"Balada" Aide Begić, bh. kandidat za Oskara, od 17. novembra u kinima u BiH

Mi smo ovaj film radili u stoposto bh. produkciji, posvetili ga ljudima ove zemlje, pa nam je velika radost što će se film prikazati u svim kinima u Bosni i Hercegovini, rekla je Begić

Ekipa "Balade" na crvenom tepihu ovogodišnjeg SFF-a. SFF

N. Aj.

4.11.2022

Film Aide Begić "Balada", kandidat Bosne i Hercegovine u kategoriji za najbolji strani dugometražni film za nominaciju za nagradu Oskar Američke akademije, bit će u kinima širom Bosne i Hercegovine od 17. novembra. Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, gdje je prikazan u Takmičarskom programu igranog filma.


- Mi smo ovaj film radili u stoposto bh. produkciji, posvetili ga ljudima ove zemlje, pa nam je velika radost što će se film prikazati u svim kinima u Bosni i Hercegovini. Kruna našeg rada je da film podijelimo s publikom. Nadam se da će ljudi uživati - izjavila je Aida Begić, rediteljica filma "Balada".

Distributer filma za BiH je Obala Art Centar iz Sarajeva.


Marija Pikić igra glavnu ulogu. SFF

Film "Balada" je na nedavno održanom Tuzla Film Festivalu osvojio nagradu za najbolji film, a nominiran je i za 4. Nagradu arapske kritike za najbolji evropski film. Film će biti prikazan i u službenom programu 63. Thessaloniki International Film Festivala te 32. Film Festivala Cottbus.

"Balada" je priča o Meri (30), neambicioznoj domaćici i majci djevojčice Mile (8), koja se poslije deset godina bračnog života vraća u roditeljsku kuću. Ubrzo nakon povratka, Meri shvaća da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Njena nada da će dobiti skrbništvo nad kćerkom je svakim danom sve manja jer nema priliku da nađe stalni posao. Jedino što je čini sretnom, a zbog čega je svi osuđuju, odlazak je na audiciju za film koji se snima u susjedstvu.


U filmu igraju Marija Pikić, Jasna Žalica, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Lana Stanišić, Milan Tocinovski, Amar Čustović, Davor Golubović, Gaia Tanović. Snimatelj zvuka je Nirvan Imamović, masku i šminku je radila Lamija Hadžihasanović Homarac, kostim Sanja Džeba, scenografiju Emina Kujundžić, dizajn zvuka Igor Čamo, montažu Redžinald Šimek, direktor fotografije je Erol Zubčević.

Film je nastao u produkciji producentske kuće Film House iz Sarajeva, a producenti su Adis Đapo, Aida Begić i Erol Zubčević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.