U 76. GODINI

Pjevačica koja se takmičila sa Zdravkom Čolićem na Evroviziji, poginula

Inače 1973. bh. pjevač Zdravko Čolić također je nastupao na Evroviziji i takmičio se protiv Nikol sa pjesmom "Gori vatra"

Hugo i Nikol. PRINTSCREEN

A. O.

5.11.2022

Pjevačica Nikol Džosi (Nicole Josy) iz popularnog flamanskog dua Nikol (Nicole) & Hugo umrla je u 76. godini. Kako prenose mediji, ona je pala niz stepenice u svojoj kući i poginula. 

Nikol Džosi se borila protiv raka i Alchajmerove bolesti. Ima dugu historiju flamanske muzike, a također je učestvovala na takmičenju za pjesmu Evrovizije 1973. sa svojim partnerom Hugom. Ovaj nastup, u ljubičastim odijelima "Las Vegas style", postao je dio flamanske muzičke historije. 

Nikol (Nicole) i Hugo su imali razne hitove, uključujući "Goeiemorgen, morgen" i "Pastorale". Prvi nastup na Pjesmi Evrovizije 1971. moralo je biti prekinuto kada se Nikol razboljela.

Inače 1973. bh. pjevač Zdravko Čolić također je nastupao na Evroviziji i takmičio se protiv Nikol sa pjesmom "Gori vatra".

Te godine zauzeo je 15. mjesto predstavljajući Jugoslaviju.

Nikol Džosi - umjetničko ime za Nikol Van Pamel, koju je usvojila sa 14 godina - udaje se za Huga u decembru 1971. To je početak uspješnog partnerstva - kako u njihovom privatnom životu tako i na sceni, kao duo Nikol & Hugo.

- Naša tajna je bila da ispravimo stvari prije nego što odemo na spavanje, nakon što smo se posvađali - rekla je Nikol prošle godine.

Godine 1973. Nikol i Hugo ipak dolaze na Eurosong sa "Baby, baby". Iako završavaju na posljednjem mjestu u Luksemburgu, pažnju privlače njihov nastup u ljubičastim odjelima u stilu Las Vegasa i njihova posebna koreografija.

Nikol Džosi umrla je nakon pada u svojoj kući. Registar saučešća biće otvoren u općini Vemel (Wemmel).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.