NAŠA TEMA

Slavni od ranog doba: Djeca koja su postala zvijezde bosanskog filma

Trend koji nije zaobišao ni našu zemlju

Leleta sa Mustafom Nadarevićem u „Savršenom krugu“. Printscreen

Piše: A. Hodžić

10.11.2022

 Trend u kojem djeca igraju na filmu postoji još od čuvenog filma “Sam u kući”, u kojem je Makoli Kalkin (Macaulay Culkin) zaludio svijet, a poslije tokom odrastanja imao velike probleme sa porocima i prilagođavanjem društvu, pa sve do Lindzi Loan (Lindsay Lohan), koja je kao djevojčica igrala u nekoliko filmskih ostvarenja, a posljednjih godina boravila na različitim rehabilitacijama, boreći se s ovisnošću od alkohola i narkotika.

Kako svjetska filmska industrija tako i domaća ima nekoliko primjera djece koja su postala slavna na platnu. 

Sarajlija Ismir Gagula završavao je osnovnu školu kad je u njegov razred došla rediteljica Aida Begić, tražeći glavnog muškog lika za film “Djeca”. Od tada kreću premijere širom svijeta, a ljudi ga počinju prepoznavati.


Ismir Gagula. Arhiv

Luna Zimić Mijović a danas Lozić osvojila je srca publike igrajući Saru u filmu "Grbavica" Jasmile Žbanić koji je osvojio "Zlatnog medvjeda".

Ona je oduševila tada publiku svojom spontanošću i glumačkom inteligencijom s obzirom na to da je tada bila tinejdžerka i nije imala glumačko predznanje.

Ovaj film Luni je otvorio vrata evropske i svjetske kinematografije te je igrala u još nekoliko uspješnih ostvarenja. 

Elmedina Leletu gledaoci pamte po ulozi simpatičnog dječaka Adisa u filmu „Savršeni krug“ Ademira Kenovića.

On je tada svojom glumačkom inteligencijom i spontanim upadicama oduševio domaću javnost a taj film je mnogima prvi gledani film u kinu u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini s obzirom na to da je sniman 1996. godine.


Elmedin Leleta. Facebook

Inače, Leleta je svojevremeno pokušao upisati Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu ali nije prošao te je upisao Pravni fakultet na kojem mu je ostalo nekoliko ispita do diplome.

Ulogu Adisa dobio je između nekoliko stotina mališana koje su producenti tražili u sarajevskim osnovnim školama.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.