SJEĆANJE NA VELIKANA

Dvije godine bez legendarnog Mustafe Nadarevića: Nije dočekao rođenje unuke Rumi

Kad sam shvatio da je to dio života, da je bolest dio života, onda sam je prihvatio, govorio je svojevremeno

Mustafa Nadarević. Dusko Marusic/PIXSELL

Piše: N. Aj.

22.11.2022

Prošle su dvije godine otkad nas je napustio legendarni glumac Mustafa Nadarević.

On je preminuo na današnji datum 2020.  u 78. godini života, nakon duge i teške borbe s karcinomom pluća. U januaru iste godine objavljeno je da je već duže vrijeme suočen s opasnom dijagnozom, o čemu je i govorio.

- Kad sam shvatio da je to dio života, da je bolest dio života, onda sam je prihvatio. Kad nešto prihvatiš s ljubavlju, onda se može pobijediti zloćudna bolest. Mogu im poručiti da ne budu primitivni kao ja, da se ne boje doktora. Meni je doktor još kao malom djetetu bio "jao", od zubara nadalje, sve je bilo strašno. Dobro je da se ide na vrijeme na preglede, jer onda je izlječivost vrlo blizu - rekao je tada.

Rođen je 2. maja 1943. godine u Banjoj Luci kao dijete Mehmeda i Asje. Mehmed je sa 28 godina umro od tuberkuloze, a Mustafina majka imala je 22 godine kada je ostala udovica i samohrana majka pa je zbog teške materijalne situacije sina poslala na školovanje u Zagreb.

O privatnom životu glumac nije mnogo govorio, a poznato je da se vjenčao tri puta, a treću je suprugu izgubio tragično. Kćer Nađu dobio je u prvom braku, u drugom braku sina Ašu i drugu kćerku Nanu.

Nana se nedavno porodila i na svijet donijela djevojčicu Rumi. Nažalost, Mustafa nije dočekao rođenje unuke.

Njegova ljubav bila je Slavica Radović Nadarević koja je preminula 7. juna 2012. godine. Ona se borila 10 godina s rakom dojke, a umrla mu je na rukama.

Nadarević je tokom života ostvario mnogobrojne uloge u pozorištima, serijama i filmovima. Osvojio je kompletan region ulogom Izeta Fazlinovića u seriji "Lud, zbunjen, normalan", a njegove replike se koriste i u svakodnevnom životu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.