OTVORENO

Folk pjevač Šerif Konjević za "Avaz": Ni moja me žena skroz ne poznaje

Ja i ne znam šta je korona, pjevao sam i tada, to je poznato

Šerif Konjević. Arhiv

Razgovarao: A. Hodžić

23.11.2022

Šerif Konjević (64), prema mišljenju mnogih, jedan je od najboljih vokala na ovim prostorima, a „Nije taj čovjek za tebe“, „Kasno će biti kasnije“, „Nisam te ponizio“, samo su neki od njegovih hitova koji se slušaju i danas.

Za Konjevića se zna da je bez dlake na jeziku, a za „Avaz“ je veoma otvoreno govorio o današnjoj estradi, zavisti, publici kojoj je vjeran sve ove godine.


Vozam se

Šta se kod Vas dešava na poslovnom i privatnom planu?

- Standardno, uživam i pjevam, vozam se, nove pjesme pravim, družim se s prijateljima.

 Radili ste i za vrijeme koronavirusa?

- Ja i ne znam šta je korona, ja sam pjevao i tada, to je poznato. To tek sada shvataju ovi što su mene blatili. Mislim, kakva korona, neću da budem direktan, ali ja sam i tada radio. Nisam ovdje, ali bilo je nekih privatnih zabava.


Konjević: Šta mi je na umu, to mi je na jeziku. Arhiv

Mnoge kolege i producenti Vas nerijetko napadaju, pa ispadate kontroverzni. Zbog čega je to tako?

- Ne znam šta znači to „kontroverzan“. Nisam nikome „virio iz zadnjice“, niti ću. Ne bi oni mene napadali da sam ja muhtač nekome, da ne znam šta ću od prvog do prvog, da mi je porodica u rasulu, da mi žena igra poker na aparatu, da sam u nekoj stranci, da se „grebem“. Imam svoj život, živim od naroda i publike, veoma se dobro s njima nosim, a ovi drugi me ne zanimaju. Meni smeta kad ljudi komentiraju druge, a i ne poznaju ih. Moja žena, koja živi sa mnom 20 godina, ne zna me skroz. Nisam nikoga zeznuo niti prevario, a oni koji mene slušaju znaju dobro ko sam ja. Šta mi je na umu, to mi je na jeziku.

Emocija je sve

Imate raskošan glas, a znate prenijeti i emociju, što je rijedak spoj. Je li u tome tajna Vašeg uspjeha kod publike?

- To je polje gdje mogu da pričam. Emocija je sve u životu, glas je opet nešto drugo, ali ako nemaš emociju, onda to teško ide. Svakako, pjesma je čudo, okidač koji donese uspjeh. Nikad nisam gradio uspjeh na tuđem neuspjehu.

 Mnogi tonski pjevaju odlično, ali im nedostaje - kako često čujemo - duše.

- Vidim da se u posljednje vrijeme svuda pjevaju moje pjesme, ne znam ko ih nije sve prepjevao. Neću ništa negativno reći, sve kolege su mi drage. Ali i mlađima želim puno sreće, jer sam i ja nekad bio početnik... Još se nekad osjećam kao početnik, zato što želim da napravim neku pjesmu koja će biti poklon mojoj publici, iako imam puno pjesama.

 Spomenuli ste mlade, šta mislite o tom brzom uspjehu putem šou-programa, gdje najviše griješe?

- Onaj ko vrijedi, taj će i trajati. A gdje griješe? E, taj se savjet plaća.

 Ne vidite svog nasljednika?

- Bilo šta da kažem, publika će komentirati na svoj način. Publika je čudna. Jednostavno, nemam ništa ni protiv koga. Nisam nikoga odbio ko mi je zatražio savjet. Pa i ja primam savjete. Sve je do karaktera čovjeka.

Vaš hit „Nije taj čovjek za tebe“ i danas se sluša. Jeste li na prvu mislili da će ta pjesma napraviti uspjeh?

- Teško je predvidjeti hoće li pjesma biti hit. Uvijek tražim kvalitetnu pjesmu, to mi je najvažnije. Drago mi je da se narodu, pored svih nedaća, zavisti, dopada moj rad.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.