SARAJEVO

Otvorena izložba Palacolija u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti: Prisustvovao i Božo Vrećo

Organizator gostovanja je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a pokrovitelji izložbe su Ambasada Italije u BiH i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti

N. Novaković

10.12.2022

Izložba u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti. N. Novaković

Izložba Đan Luke Palacolija (Gian Luca Palazzoli), poznatijeg kao LIBICOCCO, pod nazivom "Sevdah Selvans", otvorena je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti.

Naziv izložbe potječe od dvije riječi: sevdah i Selvans.

Termin “sevdah” autor je prvi put čuo 2019. godine, kada je boravio u Sarajevu kao učesnik Međunarodne umjetničke kolonije, čija je tema bio upravo sevdah.

Termin "Selvans"

Đan Luka Palacolo ističe da je sedmicama prije početka putovanja i tog iskustva stupio u kontakt s muzikom i kulturom koju smatra dubokom i fascinantnom.

Drugi termin “Selvans” je ustvari naziv za etruščansko božanstvo koje štiti šume. Etruščani su tajanstveni narod koji je između 900. i 800. godine prije nove ere živio na području današnje Italije. Autor je smislio specifičan način kako da svojom vizuelnom umjetnošću izrazi sve emocije i osjećaje koji proizlaze iz sevdaha. Došao je na ideju da su cvijeće i biljke koje izlaze iz ljudske kože način da izrazimo bol koju ispuštanje naših emocija može donijeti, ali i ljepotu tog procesa, ljubav koja izlazi. Autor je na taj način spojio dvije inspiracije i dvije kulture te na jedinstven način povezao Bosnu i Hercegovinu i Italiju.

Glavni dio izložbe "Sevdah/Selvans" čini 12 akvarel slika, od kojih svaka prikazuje imaginarni lik, pripadnika paganskog plemena ljudi, koji žive u potpunoj simbiozi s biljkama i drvećem, koje iz njih izrasta, odnosno proizlaze iz njihove kože, s njihovih ruku i lica. Svi će oni biti u sličnom položaju, poput drevnih božanstava i karijatida, sa smirenim stavom, pokazujući kako iz njih izrastaju emocije poput drveća i cvijeća.

Živi u Livornu

Organizator gostovanja je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a pokrovitelji izložbe su Ambasada Italije u BiH i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Đan Luka Palacolo je slikar i ilustrator koji živi u Livornu u Italiji. Kako je istakao, Google mu je poslužio da nađe pravo značenje riječi "sevdah".

- Prenio sam emocije kroz radove, a nacrtao sam ljude s lišćem, cvijećem. Izrazio sam na taj način svoj doživljaj muzike. Drago mi je da sam tu među vama - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.