BILA JE VELIKA HUMANITARKA

Šest godina bez "kraljice Roma" Esme Redžepove: "Čovjek je samo gost na ovoj planeti, gol na njega dolazi i takav s njega odlazi"

Borila sam se s predrasudama, uvijek sam se morala nekome dokazivati, ali isplatilo se, zahvalna sam Bogu, ispričala je svojevremeno u jednom intervjuu

Esma Redžepova: Preminula na današnji datum prije šest godina. Marko Jurinec/PIXSELL

Piše: N. Aj.

11.12.2022

Na današnji datum prije šest godina preminula je makedonska pjevačica romske muzike Esma Redžepova. Umrla je u skoplju u 74. godini, nakon kraće i teške bolesti.

Pjevačicu su samo sedam dana prije smrti ljekari hitno hospitalizirali zbog bolesti dišnog sistema koju nije izliječila na vrijeme.

Rođena je 8. avgusta 1943., u Skoplju, Sjevernoj Makedoniji u porodici sa šestoro djece. Živjelo se teško, ali su roditelji uspjeli školovati svoju djecu. Devetogodišnja Esma je s bratom bila član folklornog društva, gdje je imala priliku naučiti pjevati i igrati komplicirane muzičke ritmove.


Redžepova: Dva puta bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir. Petar Glebov/PIXSELL

Teško djetinjstvo, je prema njenim riječima, poslužilo kao velika škola. Tada je zapravo i osjetila što znači težak život.

- Dok su mnogi rasli bezbrižno, ja sam radila razne poslove, nosila mlijeko, čistila stanove, čuvala psa jednom slavnom doktoru iz Skoplja, a zarađeni novac trošila sam ekonomično. Voljela sam kino, ušteđevinom sam plaćala karte. Borila sam se s predrasudama, uvijek sam se morala nekome dokazivati, ali isplatilo se, zahvalna sam Bogu - ispričala je svojevremeno u jednom intervjuu.

Tokom života je s pravom nosila nadimak „kraljica Roma“. Muzički je bila aktivna preko pedeset godina, a dva puta bila je nominirana za Nobelovu nagradu za mir.


Redžepova: Bila velika humanitarka. Petar Glebov/PIXSELL

- Nije mi žao što je nisam dobila. Ako neki misle da je trebam dobiti, onda je u redu, ako ne, nikome ništa. Koliko znam, za Nobelovu se nagradu može konkurirati sedam puta pa ako mi je suđeno dobiti je, to će se sigurno i dogoditi. Vjerujem u Boga, i ako je nešto predodređeno, tako će i biti. Ako nije, uzalud nam sav trud - govorila je.

Uz dopuštenje njenih roditelja, Esma je s Stevom Teodosijevskim išla na turneju. Počela je tako njena velika karijera. Bila je jedna od prvih romskih pjevačica koja je pjevala na romskom jeziku na radiju i televiziji.


Šest godina bez Esme Redžepove. Marko Jurinec/PIXSELL

Stevo je bio 22 godine stariji od nje, a nakon saradnje, na kraju su se i vjenčali.

Esma Redžepova i Stevo Teodosievski tokom života pomogli su četrdeset sedam dječaka i jednoj djevojčici. Petoricu dječaka su Esma i Stevo udomili, dok su ostali boravili s njima u kraćim ili dužim razdobljima kada su se obrazovali kao muzičari.

Esma je često nastojala da na svojim koncertima prikupi novčana sredstva za pomoć bolnicama, sirotištima, i žrtvama katastrofa, a bila je i počasna predsjednica makedonskog Crvenog križa. Kraljicom romske muzike proglašena je 1976. godine na Prvom festival romske muzike i pjesme održanom u Chandrigaru, u Indiji, kada joj je priznanje uručila indijska premijerka Indira Gandhi.


Esma Redžepova. Marko Prpic/PIXSELL

Esma je bila svojevrsna glasnogovornica Roma u Evropi i kulturna ambasadorica Republike Makedonije. U Sjedinjenim Američkim Državama je 2010. godine uvrštena među pedeset najboljih vokala svijeta. Dobitnica je brojnih nagrada kako za osobni doprinos muzici i kulturi, tako i za humanitarni rad. Odlikovana je i jugoslavenskim Ordenom zasluga za narod.

Esma je svoj stav prema životu opisala sljedećim riječima:

- Ja sam kosmopolit. Čovjek je samo gost na ovoj planeti, gol na njega dolazi i takav s njega odlazi, sve granice su samo rezultat ljudskog uma. Želim biti svoja u svakom dijelu ove planete, moja misao je humana i tako će i ostati. Dobra djela moraju biti sastavni dio naših, ionako kratkih, života.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.