OSTAVLJAJU BEZ DAHA

Mršave djevojke idu u zaborav, plus sajz modeli osvajaju scenu

Prava ljepota nema oblik, težinu ili boju

Lucija Lugomer i Ešli Grejem. Instagram

Piše: N. Avdagić

15.12.2022

U posljednje vrijeme plus sajz (size) modeli polako, ali sigurno osvajaju modnu scenu. Prava ljepota nema oblik, težinu ili boju, to postepeno postaje moto modernog svijeta mode. Na modnim revijama i modnim magazinama možemo da vidimo sve više i više ljudi neobičnog izgleda koji pomjeraju granice i pokušavaju da promijene našu percepciju predivnih i savršenih modela.

Izdvojili smo neke od plus sajz modela.


Ešli Grejem (Ashley Graham) je jedna je od poznatijih manekenki u svijetu mode i mnogi je vole upravo zbog njezinih bujnih oblina. Ešli je krasila naslovnice brojnih magazina poput 'Ellea' i 'Voguea', ali uprkos modnim uspjesima, često je na meti kritika da njene obline nisu lijepe.


Ljepotica Roben Loli (Robyn Lawley) ima preko 300 hiljada pratitelja na svim društvenim mrežama. Robin je jedna od najpoznatijih plus sajz modela na svijetu. Manekenka je porijeklom iz Sidneja, a kao plus-size model proslavila se kada je izašla na naslovnici 'Sports Illustated' magazina.


Vitni Tompson (Whitney Thompson) je također jedna od ljepotica koja je svijet zaludila svojim bujnim oblinama. Djevojka iz Floride proslavila se kada je odnijela pobjedu u 10. sezoni showa 'America's Next Top Model'. Nakon toga radila je kampanje za 'Forever 21', 'Converse One Star', „Fashion Bug“ i druge.


Tes Manster (Tess Munster) poznatija kao Tes Holliday, proslavila se 2011. kada ju je „AE“ izabrao za dokumentarnu seriju „Heavy“. Izjavila je da potiče pozitivno gledanje vlastitog tijela, a talijanski "Vogue" proglasio ju je jednom od najljepših plus sajz manekenki na svijetu.


Lucija Lugomer je najpoznatiji hrvatski plus sajz model. Postala je poznata upravo po svojoj promociji pozitivnog odnosa prema vlastitom tijelu, bez obzira na težinu. Lucija promovira ženske obline ne samo kao prihvatljiv, nego i privlačan tip tijela, zbog čega je naišla na mnoge pohvale i prikupila mnogobrojne pratitelje na društvenim mrežama.


Njihov dolazak do popularnosti nije bio nimalo lak, a mnogi smatraju da je za njega zaslužna Ešli Grejem, jedan od najpoznatijih i najzaposlenijih plus sajz modela na svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.