SVJETSKA DOVA

Dijagnoza Selin Dion šokirala je mnoge: Neurolozi objasnili što joj se događa

Sindrom ukočene osobe može utjecati na sposobnost hodanja, što povećava rizik od padova i potrebu za pomagalima poput štapa

Pjevačica Celine Dion: bolije od rijetke bolesti. Instagram

A. Č.

28.12.2022

Pjevačica Selin Dion (Celine Dion) početkom decembra 2022. objavila je da boluje od sindroma ukočene osobe, rijetkog neurološkog poremećaja, i zaprepastila svoje fanove. 

Do njezinog otkrića mnogi vjerojatno nikada nisu čuli za to stanje. Sindrom ukočene osobe pogađa samo jednu od milion osoba, uglavnom u dobi između 20 i 50 godina, pri čemu je dvostruko više žena nego muškaraca.


Sposobnost hodanja

Prvi put prijavljen 1956., sindrom ukočene osobe karakterizira bolna ukočenost, uglavnom u mišićima trupa, uključujući leđa i trbuh te u nogama. Pacijenti također osjećaju bolno grčenje mišića, ponekad izazvano dodirom ili bukom.

Simptomi se u početku javljaju postupno i s vremenom se mogu pogoršati. U konačnici, sindrom ukočene osobe može utjecati na sposobnost hodanja, što povećava rizik od padova i potrebu za pomagalima poput štapa, hodalice ili invalidskih kolica.


Neurolozi Bhavana Patel i Torge Rempe za Eat This objasnili su da se sindrom ukočene osobe razlikuje od drugih neuroloških poremećaja poput Parkinsonove bolesti ili multiple skleroze.

- Sindrom ukočene osobe autoimuni je poremećaj. Do danas ne postoji lijek za to stanje. Trenutno su tretmani usmjereni na poboljšanje ukočenosti i grčeva. Za liječenje se koriste različite vrste mišićnih relaksansa. A korisnima su se pokazali i neki antikonvulzivi, koji se koriste za liječenje epilepsije - objasnili su.


Mogu dovesti do invaliditeta

- Bolesnici s blažom bolešću ili oni koji dobro reagiraju na liječenje mogu nastaviti funkcionirati samostalno, uz terapiju. Za druge, simptomi možda neće biti potpuno kontrolirani i mogu dovesti do invaliditeta - dodaju.

Liječnici moraju još puno naučiti o sindromu ukočene osobe, ali povećanje svijesti o ovom stanju može dovesti do pravodobnije dijagnoze i ubrzati istraživanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.