BILO JE SVEGA

Muzički i filmski događaji po kojima će se pamtiti 2022. godine: Koncert Stinga za historiju

Mads Mikelsen, Džesi Ajzenberg, Ruben Estlund i Sergej Loznica preuzeli svoja „Počasna srca Sarajeva“

Sting u sarajevskoj Zetri 2. okotobra 2022.. Avaz

Piše: N. Aj. - L. S. R.

31.12.2022

Nakon dvije godine striktnih zabrana, uvjetovanja, ograničavanja, 2022. napokon je donijela slobodu na koju smo naviknuli prije pandemije koronavirusa, a s njom su se vratili i veliki koncerti, klupske svirke, filmski festivali… u svoj svojoj magičnosti.

Kada se budu listale stranice 2022. godine, ono po čemu će je većina Bosanaca i Hercegovaca pamtiti kada je muzika u pitanju jeste veliki koncert Stinga u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu, koji je održan 2. oktobra.

Dupke puna dvorana, uz aplauze i ovacije, uživala je u hitovima svjetske megazvijezde, koja je upravo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine proslavila 71. rođendan.

Niko nije ostao imun na pjesme poput "Englishman in New York", "Shape of My Heart", "Every Breath You Take"...

“Fragile” je Sting izveo posljednju i nju je posvetio Sarajevu. 

Nekoliko dana prije koncerta Sting je dao ekskluzivni intervju „Dnevnom avazu“, koji je odjeknuo u cijelom regionu.

Pamtit će se da je 2. oktobra 2022. u Sarajevu nastupala jedna od najvećih muzičkih zvijezda u historiji.


Sarajevo Film Festival

Tanja Šojić i Jasna Đuričić. Avaz

Sarajevo Film Festival ponovo je zablistao u punom sjaju. Tih osam dana, koliko traje, zvijezde su nam dolazile i odlazile, a Sarajlijama su ostale najljepše uspomene. Mnoštvom premijera, novih naslova, gostiju, i 28. SFF ispunio je sva očekivanja. Ovo je bila prva godina kako na čelu više nije jedan od osnivača Mirsad Purivatra, već Jovan Marjanović.

Danski glumac Mads Mikelsen (Mikkelsen) ove godine napokon je uspio doći da preuzme „Počasno srce Sarajeva“, koje je dobio 2020. godine.

Još jedna zvijezda posjetila je glavni grad BiH i ponijela, nadamo se, najljepša iskustva koja će prenositi drugima. Riječ je o Džesiju Ajzenbergu (Jesse Eisenberg), američkom glumcu, reditelju i dramskom piscu, također dobitniku „Počasnog srca Sarajeva“.

„Počasna srca Sarajeva“ dobili su i scenarista, reditelj i producent Sergej Loznica (Loznitsa) te reditelj Ruben Estlund (Ostlund). Američki reditelj i scenarista Pol Šrejder (Paul Schrader) također je dobitnik ove nagrade, ali je zbog zdravstvenih problema otkazao posjetu Sarajevu.

Tu su bili i brojni sjajni glumci iz regiona poput Nikole Koje, Uliksa Fehmijua, Jasne Đuričić, Borisa Isakovića, Marije Pikić, kao i bh. zvijezde Jasna Žalica, Muhamed Hadžović, Ermin Bravo...

Ne smije se zaboraviti spomenuti jedan od najljepših trenutaka, a to je pojava Jasne Đuričić i Tatjane Šojić na crvenom tepihu u predivnim haljinama, kakve samo damama priliče, što one i jesu. Njihove fotografije obišle su region.

Bh. rediteljica Aida Begić imala je premijeru svog filma „Balada“, koji je postao i bh. kandidat za najpopularniji zlatni kip – Oskar. Pjer Žalica je zatvorio SFF svojim ostvarenjem „Praznik rada“.


"Indexi i prijatelji"

Sjajna noć u Domu mladih kao omaž „Indexima“. Avaz

Sjajni uspjesi za bh. kinematografiju, reditelje i glumce!

Zahvaljujući SFF-u i „BH Telecomu“, u Bosni se skoro istovremeno počelo snimati nekoliko serija čije režije potpisuju sjajni reditelji – Jasmila Žbanić, Danis Tanović, Elmir Jukić.

Oživljen je i noćni život, koji je dugo trpio zbog pandemije. Bilo je koncerata i klupskih svirki za pamćenje. Grupe „Letu štuke“ i „Hladno pivo“ priredile su sjajne svirke u kultnoj „Slogi“.

Božo Vrećo je ulaznice za nastup u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu rasprodao za sedam sati. Nije htio dodatni termin koncerta za sve one koji su ostali uskraćeni da prisustvuju jedinstvenom nastupu. Kazao je, „magija bi se izgubila“.

Legendarna grupa „Indexi“ 2022. slavila je 60. rođendan. U Domu mladih, spojem sjajnih pjevača i nekih od originalnih članova „Indexa“, napravili su odličnu zabavu. Puštena je i koja suza uz bezvremenske hitove.

Pjevali su: Dino Jelusić, Branko Đurić Đuro, Hari Mata Hari, Dado Topić, Neno Belan, Zoran Predin, Dejan Cukić, Amel Ćurić, Nermin Puškar...

Pratili su ih muzičari: Fadil Redžić, Peco Petej, Neno Jurin, Sinan Alimanović, Vlado Pravdić, Muris Varajić...


„Avazov zmaj“ za predstavu „Bez portfelja“

Sa dodjele nagrada. Avaz

Međunarodni festival „Dani Jurislava Korenića“ u decembru 2022. godine održan je u Kamernom teatru u Sarajevu po šesti put, a isto toliko vremena „Dnevni avaz“ dodjeljuje priznanje „Avazov zmaj“ najboljoj predstavi.

Nagrada “Avazov zmaj” za najbolju predstavu, koju tradicionalno dodjeljuje najtiražniji list u Bosni i Hercegovini “Dnevni avaz”, ove godine pripala je predstavi “Bez portfelja” Gradskog pozorišta Podgorica, nastaloj prema tekstu Stevana Koprivice, u režiji Branislava Mićunovića

Umjetnost i politika

International teatarski festival MESS – Scene MESS, Sarajevo Fest – umjetnost i politika, brojne teatarske premijere, Festival Live Stage... događaji su koji su Sarajevu tokom 2022. davali izgled prave prijestonice.

Također, Mostar, Zenica, Banja Luka... trudili su se muzički i kulturni život održati na površini.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.