U 105. GODINI

Preminula legendarna Branka Veselinović, bila je najstarija glumica na svijetu

Bila je bliska prijateljica sa Desankom Maksimović, Mirom Stupicom, Marijom Crnobori, Čkaljom i Mijom Aleksićem

Branka Veselinović. Printscreen

A. O.

8.2.2023

Legendarna srbijanska glumica Branka Veselinović preminula je u 105. godini. Ona je ujedno bila najstarija živa glumica na svijetu.

Rodila se davne 1918. godine u Novom Bečeju, a tokom svoje karijere glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova.

Mnogobrojne nagrade

Bila je dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad, piše Telegraf.rs.

Branka Veselinović je studirala Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Beograd. Pokazivala je veliki talenat za humor i satiru.

Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu „Kralj Betajnove“. U Beogradu je igrala u Umjetničkom (1940–1942), Narodnom (1944–1947) i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1947–1978).[2] Igrala je na scenama svih beogradskih pozorišta, a u Americi je na engleskom jeziku igrala glavnu ulogu u predstavi "Majka hrabrost i njena djeca". U svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigrala je više od četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj „Ožalošćenoj porodici“ dobila je „Sterijinu nagradu“ 1964. godine.

Udata za glumca

Bila je udata za glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića (1915-2012). Oni su se vjenčali 30. septembra 1948. godine.

- Samo treba imati dobru volju i humani odnos prema životu. Ako kažem humani odnos prema životu, onda mislim i prema ljudima. Ja sam u mojoj profesiji mogla da iskoristim tu volju, tu želju, tu radost da pomažem igrajući i zabavljajući ljude. Ne prihvatam da je starost da prestaneš da živiš, a ja zahvaljujuci profesiji i humanom odnosu prema životu, mogu da živim dugo. Pitanje je gde se živi, u kakvoj porodici i da li vas je život vodio ka dobroti i humanizmu. Tako ljudi postaju ono sto jesu. Teško je savjetovati, znate... Treba imati sreću, boriti se u sretnom braku, treba voljeti svoju djecu i učiti ih od ranog djetinjstva humanom odnosu. Jer, ako mislite samo kako ćete da budete veliki i da zaradite pare, to već nije dobra staza - rekla je svojevremeno Branka Veselinović u intervjuu za Telegraf.rs.

Bliski prijatelji

Bila je bliska prijateljica sa Desankom Maksimović, Mirom Stupicom, Marijom Crnobori, Čkaljom i Mijom Aleksićem. Kada je 1964. godine nagrađena Sterijinom nagradom u žiriju je, između ostalih, bio i Meša Selimović.

Zahvaljujući njoj i Mlađi dodeljuje se Nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“ počev od 2012. godine. Dobitnici ovih priznanja bili su Nebojša Glogovac, Aleksandra Janković, Vojin Ćetković, Nataša Tapušković, Jelisaveta Sablić i Nenad Jezdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.