VLASNIK PINKA

Oglasio se Željko Mitrović o dobijanju licence za proizvodnju naoružanja

On tvrdi da su kupci zainteresovani za gotov proizvod, a ne samo za dronove, te se zbog toga preorijentisao na vojnu industriju

Željko Mitrović. Pinkrs

Danas.rs

22.2.2023


Kompanija “Pink research and development center” (PR-DC) koja se, između ostalog, bavi proizvodnjom dronova, a čiji većinski vlasnik je Željko Mitrović u januaru ove godine upisana je u Registar proizvođača naoružanja i vojne opreme, što znači da je Mitrović dobio dozvolu Ministarstva odbrane Srbije za proizvodnju naoružanja.

Mitrović navodi za Danas da je na dozvolu čekao šest mjeseci.

On tvrdi da su kupci zainteresovani za gotov proizvod, a ne samo za dronove, te se zbog toga preorijentisao na vojnu industriju.

- Poslije teške i velike procedure, koja je trajala skoro šest mjeseci, PRDC je dobio licencu za proizvodnju naoružanja i sada predstavlja značajan dio lanca srbijanske oružane industrije. Razlog zbog koga smo se odlučili da uđemo u proizvodnju oružja je prepoznavanje ogromnih potreba na svjetskom tržištu za dronove koji nose različite vrste oružja i drugog pribora, ali i očekivanja potencijalnih kupaca da kupuju gotove proizvode za svoje vojne industrije, a ne samo dronove - ističe Mitrović. 

Implementirati sve i isporučiti ih kao gotov proizvod

Prema njegovim riječima, u vrijeme kada je vjerovao da je dovoljno proizvoditi samo dronove, mislio je da svjetske vojne industrije imaju svoje timove za implementaciju oružja i drugog pribora na letjelice, ali je, kako kaže, pogriješio.

- Svi oni hoće da im mi implementiramo sve i da isporučimo gotov proizvod sa svim garancijama o besprekornoj operativnosti kompletnog proizvoda. To znači da mi i dalje suštinski proizvodimo samo dronove, ali sami moramo da implementiramo na dronove oružje koje kupujemo od drugih kompanija, ali tako kompletiran dron sa oružjem se zove oružje, a ne dron, i to je razlog zašto smo morali da dobijemo licencu za proizvodnju naoružanja - rekao Mitrović.

Prodaje se u velikom broju zemalja

On dodaje da Krušik i dalje proizvodi mine, Zastava proizvodi automatsko naoružanje, a Teleoptik sisteme za navođenje.

- Ali mi smo ti koji to oružje kupujemo pa zatim implementiramo na dronove sa različitim priborom i opremom za daljinsku kontrolu tog oružja i tako gotov i spakovan proizvod prodajemo velikom broju zemalja. Sad već znamo definitivno da moramo upetostručiti proizvodne kapacitete jer je potražnja za našim proizvodima van svih očekivanja - kazao je Mitrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.