UREDNIK I VODITELJ HRT-A

Sud poništio ugovor: Poznati voditelj ostaje bez kuće u Istri i 500.000 eura

Izgubio je spor na osnovu ugovora o doživotnom uzdržavanju

Drago Celizić. Pixsell/ Sandra Šimunović

N. A.

18.3.2023

Poznati hrvatski voditelj Drago Celizić prije 16 godina sklopio je ugovor o doživotnom uzdržavanju starice Milke, a nakon njene smrti naslijedio je kuću u Istri i 500.000 eura.

Ali, prije nekoliko dana izgubio je spor na osnovu ugovora o doživotnom uzdržavanju, kojeg je 2007. godine potpisao sa sada već pokojnom Milkom Vukelić iz Pule.

Ugovor je potpisan 26. decembra 2007. godine, a nepuna tri mjeseca nakon Milka je preminula. Tada se Drago počeo voditi kao vlasnik nekretnine u Puli, koju je naslijedio na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju. Nekretnina u pulskom naselju Dolinka kuća je od 178 kvadrata sa dvorištem od 453 kvadrata. Uz nekretninu, Milka je na svojim računima nakon smrti ostavila i 500 hiljada eura, piše "Istra24".

Drago Celizić. Pixsell/ Sandra Šimunović

Samostalno potpisala ugovor

Iako je sve pripalo Dragi, rodica pokojne Milke, Marija Askar, podigla je tužbu protiv voditelja. Ona tvrdi da Milka u trenutku potpisivanja ugovora "nije bila prisebna i sposobna za rasuđivanje zbog izrazito lošeg zdravstvenog stanja". Također, u tužbi tvrdi kako njena tetka nije mogla razumjeti značaj i pravne posljedice ugovora.

U rješenju se navodi kako Milka uopće nije potpisala taj ugovor te da je taj isti lažan. Vještačenje je pokazalo kako se radilo o "vođenoj ruci", što znači da je potpis u najnižem stepenu Milkin.

To nadalje ukazuje na to da je Milka Vukelić u trenutku potpisivanja ugovora s Dragom Celizićem "nije u potpunosti samostalno i vlastoručno potpisala sporni ugovor"

Uz tužbu je priložen i liječnički nalaz iz Opće bolnice u Puli od 2. oktobra 2007. godine, samo dan nakon što su voditelj i Milka potpisali ugovor. Milka je u bolnici završla zbog amputacije noge, a ugovor je potpisala samo jedan dan ranije.

Otisak prsta

Milka je u bolnici trebala potpisati i saglasnost za medicinsku intervenciju, a prema bolničkom dokumentu, na mjestu gdje se trebala potpisati je stajala napomena da nije u mogućnosti potpisati ugovor. Samo tri dana nakon potpisivanja ugovora, Milka je kod pristanka za operaciju ostavila samo otisak prsta.

Drago i Milka ugovor su sklopili u njenoj kući, a s njima je u trenutku bila javna bilježnica Nansi Košić, koja je u svom iskazu tvrdila da je Milka izgledala normalno i uračunljivo i da "nije bilo ništa sumnjivo te da bi u protivnom zatražila nalaz psihijatra". A na potpisivanju je bila prisutna i Dragina prijateljica koja je rekla kako su njih dvoje "lijepo razgovarali i da se dobro držala s obzirom na godine". Dodala je i kako je samostalno vidjela da je Milka potpisala ugovor.

Sud njihove iskaze nije prihvatio uz tvrdnju da su svjedokinje "zainteresovane za ishod spora na način da im je u interesu da sud utvrdi da su potpisale i ovjerile ugovor koji u tom trenutku nisu smjele potpisati niti ovjeriti".

Na nepravomoćnu presudu pulskog Općinskog suda Drago je za "Istru24.hr" rekao da će se žaliti.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.