OMILJENI LIKOVI

Jasminka Šipka, voditeljica prijeratne Televizije Sarajevo, za "Avaz": U penziji sam, ali još radim

Na Federalnoj televiziji sam edukator interpretacije teksta

Šipka: Spontano mi je organiziran dan. Društvene mreže

24.3.2023

Jasminka Šipka jedno je od imena predratne Televizije Sarajevo, koje gledaoci pamte. Mnogi se slažu da je Jasminka bila jedna od  najboljih, ali i najljepših televizijskih lica, izuzetne pojave, dikcije te elegancije.

Ni do dan-danas ništa se nije mnogo promijenilo. Jasminka je u mirovini, ali je veoma aktivna. Tako se prije nekoliko dana družila sa stanovnicima Kaknja, te im čitala poeziju.

Čitam mnogo

Šipka je za "Avaz" govorila o tome kako živi danas, koliko je televizija još prisutna u njenom životu te o djeci i unucima.

Prije nekoliko dana ste čitali poeziju u Kaknju. Šta Vas inače okupira u posljednje vrijeme?

- Mene sve u mojoj svakidašnjici okupira! Spontano mi je organizovan dan i sve što se u njemu dešava jednako volim. Posao, svoj dom, druženje s djecom i unucima, s prijateljima... Volim šetnju po gradu, odlazak na književne večeri, u pozorište.... Čitam mnogo...Sve me to okupira i prija mi.

Nedostaje li Vam televizijski posao?

- Ja jesam u penziji, ali i dalje radim na Federalnoj televiziji kao edukator interpretacije teksta. Učim mlade, potencijalne novinare i voditelje dobrom čitanju i govorenju. U ovom sam poslu već 22 godine.

U kojoj mjeri danas pratite TV program i kako biste ga ocijenili?

- Vrlo malo, pa nije dobro da ga ocjenjujem. Pratim redovno informativne emisije Federalne TV kako bih pribilježila eventualne greške, te sljedećeg dana reagovala.

Jasminka Šipka. Društvene mreže

Najveća želja

Često se mogu čuti komentari da nema više voditeljica kao što ste bili Vi te kolegice i kolege iz Vaše generacije. Slažete li se s tom konstatacijom?

- U mjeri u kojoj je sve danas lošije. Moram reci da na Federalnoj TV ima vrlo dobrih voditelja.

U čemu je tajna Vaše neprolazne ljepote i elegancije?

- Najprije, hvala. Ja posljednjih godina živim vrlo zdravo, ostale su samo cigarete kojih se ne mogu odreći. No, mislim da je stvar i u genima.

Opišite sebe u tri riječi?

- Nezahvalno je govoriti o sebi. Ja sam neko ko je u ovim godinama našao mir, strpljenje, toleranciju, ogromnu ljubav prema svemu, prema svakom životnom trenutku.

Vaša najveća želja ili želje?

- Jedna jedina. Zdravlje sve moje djece.

Moja djeca i unuci

Koje vrijednosti se trudite približiti svojim unucima?

- Jasno, prave vrijednosti! Znate, mene roditelji nisu "vaspitavali", njihov primjer, ponašanje, životni stavovi, ulazili su u moju ličnost. E, tako i ja sa svojom djecom i unucima.

Stjecajem okolnosti Jasminka je rođena u Zvorniku. Završila je engleski jezik i književnost i željela je predavati u školi, ali nije uspjela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.