POVRATAK BALETA

U srijedu premijera: "Romeo i Julija" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Boško i Admira su mi bili inspiracija, poručio je Bombane

Sa Press konferencije. N. Avdagić

27.3.2023

U Narodnom pozorištu Sarajevo danas je održana press konferencija povodom premijernog izvođenja baleta "Romeo i Julija" kompozitora Sergeja Prokofjeva, u koreografiji i režiji Davidea Bombane. Premijerno izvođenje je srijedu, prva premijera će se održati u četvrtak.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić je poručio da se jako raduje i da s ponosom može najaviti prvu sezonsku baletnu predstavu. 

- Imamo priliku da ponovo ugostimo pravog prijatelja narodnog pozorišta Sarajevo, velikog maestra umjetnosti kojom se bavi Davida Bombanoa kao i njegovu asistenticu Alisu, koja je i emotivno i profesionalno vezana za Sarajevo. "Romeo i Julija" je univerzalna i velika planetrana priča koja već stoljećima dira gledaoce. Osjeti se moć ljubavi koja ruši sve svjetove mržnje, dinstance i nasilja. Imamo mnogo razloga da te priče pričamo ovdje na Balkanu. Nakon ove predstave, balet vraćamo na velika vrata – istakao je Mustafić.

David Bombano. Velija Hasanbegović

Zatim se obratio umjetnički direktor Baleta Evgeny Gaponko, koji je istakao da će ovo biti posebno osvježenje za ljubitelje modernog baleta. Koreograf i režiser David Bombane je posebno istakao da mu je drago jer je nakon dugo vremena ponovo tu sa artistima i da se dobro poznaju u poslu.

- Nisam se bavio estetikom koja je već prikazana na sceni, pokušao sam da se vratim u korjen samog zapleta "Romea i Julije", onda sam se okrenuo stvarnom svijetu. Ovo je poziv za borbu protiv svim nasilja, toliko je nevinih smrti bilo pogotovo među nevinim ljudima, mladima. U Sarajevu sam čuo priču o Bošku i Admiri. Oni su jedna inspiracija, jer se suočavanju sa neprihvatanjem i na kraju ginu, a takvih je puno situacija širom svijeta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.