USKORO JOŠ INFORMACIJA

Ivana Tramp nekoliko godina bila pod istragom FBI-a

Vjerovali su da je Tramp imala neke veze s čovjekom povezanim s čehoslovačkom obavještajnom službom koji je dogovarao lažne brakove

Ivana Tramp. AP Photo/Joel Ryan

N. Aj.

29.3.2023

Ivana Tramp (Trump), bivša supruga Donalda Trampa, nekoliko godina bila je pod istragom protuobavještajne službe FBI zbog optužbi vezanih za kontakte koje je imala sa svojom rodnom državom Čehoslovačkom.

Informacije od povjerljivog izvora

Naime, FBI je preporučio otvaranje preliminarne istrage o Ivani Tramp na osnovu informacija dobijenih od povjerljivog izvora 1989. godine, gdje su imali 190 stranica dokumenata.

Kako prenose strani mediji, istraga FBI-a o Ivani Tramp obuhvatila je nekoliko zemalja, uključujući Kanadu i Austriju, a bavila se njenom povezanošću s pojedincima čija imena agencija nije objavila.

Kako navode u izvještaju koji je u ponedjeljak objavljen na Bloombergu, FBI je tražio informacije od američkih izaslanika u Kanadi i Evropi kako bi dobila okolnosti njene emigracije iz tadašnje komunističke Čehoslovačke u Austriju i kasnije njenog odlaska u Kanadu.

Lažni brakovi

Ipak, jedan je dokument iz 1990. godine otkrio je da je FBI istraživao čovjeka povezanog s čehoslovačkom obavještajnom službom koji je dogovarao lažne brakove. Vjerovali su da je Tramp bila povezana s njim. Više informacija o ovom slučaju očekuje se u narednim danima.

Ivana Tramp preminula je u julu 2022. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.